Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Nem hozott áttörést az egészségügyi csúcs

Egyesült Államok - Nem hozott áttörést a csütörtöki washingtoni egészségügyi csúcs, Barack Obama elnök és a demokrata párti politikusok, valamint az ellenzéki republikánus vezetők indulatokkal teli, heves szóváltásokkal tarkított vitán ütköztették nézeteiket a reformról.
A maratoni, több mint hétórás tanácskozáson nem született meg az áhított kompromisszum. A republikánusok az egész egészségügyi reformvita újrakezdését szorgalmazták, Obama és a demokraták azonban világossá tették, hogy nem hajlandók erre.

Obama a vitát lezárva önvizsgálatra szólította fel a republikánusokat és közölte: velük vagy nélkülük, de a demokraták továbblépnek a reformtervezettel. Azt mondta, nem tudja, hogy a nézetkülönbségeket át lehet-e hidalni.

Az elnöki rezidencia vendégházában, a Fehér Házzal szemközti Blair House-ban megrendezett vitán Obama azt mondta: az egészségügy reformja fontos a gazdaság rendbetételéhez, ez egy mindenkit érintő, pártok feletti ügy. Obama azzal a céllal hívta össze a kétpárti "csúcsot", hogy kilendítse a holtpontról az egy éve tartó reformegyeztetési folyamatot. Sürgette a részt vevő 20 demokrata és 20 republikánus kongresszusi vezetőt, hogy lépjenek túl a pártos alapú egymásra mutogatáson. Azon szakértők jóslata vált azonban be, akik szerint nem volt esély arra, hogy a felek megegyezzenek.

"Ez a 2700 oldalas tervezet tönkre fogja tenni az országot" - jelentette ki John Boehner, a képviselőházi republikánusok vezetője. Az ellenzék érvelése szerint Obama tíz évre szóló, közel ezer milliárd dolláros reformterve túl költséges, több adót és állami szabályozást, az adófizetők részére pedig nagyobb díjakat jelent.

"Nem értünk egyet abban az alapvető kérdésben, hogy ki vegye át az irányítást" - mondta Jon Kyl republikánus szenátor, aki szerint a demokraták reformjával a washingtoni bürokraták kezébe kerülne az egészségügy.

Lamar Alexander republikánus szenátor közölte: "azzal kellene kezdenünk, hogy a jelenlegi tervezetet elfelejtjük, és tiszta lappal indítunk". Mint hozzátette, "ez olyan autó, amelyet nem lehet visszarendelni javításra". Obama és a demokraták közölték: nincs szándékukban a nulláról újrakezdeni az egyeztetéseket.

"Részemről ez volt az utolsó esély" - jelentette ki Louise Slaughter demokrata képviselő.

John McCain republikánus szenátor, volt elnökjelölt azt vágta Obama fejéhez, hogy a demokrata javaslat zárt ajtók mögött készült, jóllehet az elnök nyitottságot ígért. Gúnyosan megjegyezte, örül, hogy egy év után végre kamerák előtt zajlik a vita.

Barack Obama a tanácskozás eredménytelensége kapcsán megállapította: a politika legyőzte a józan észt, hiszen mindenki tisztában van vele, hogy több mint 30 millió olyan emberre ki kell terjeszteni a betegbiztosítást, akinek nincs ilyen.

Mike Pence republikánus képviselő, aki nem vett részt az eseményen, az ABC televíziónak azt mondta: a vita időpocsékolás volt, "ez nem jó kormányzás, ráadásul rossz tévé".

A CNN hírtelevízió elemzői szerint a vita világossá tette: a republikánusok nem akarnak azonnali átfogó reformot. A demokratáknak ezek után tulajdonképpen egyetlen lehetőségük marad, hogy a közeli jövőben elfogadtassák az egészségügyi reformról szóló törvényt: egy különleges szenátusi eljárásra (a vitát korlátozó úgynevezett reconciliation eszközére) támaszkodva megkerülik az ellenzéki obstrukciót és szó szerint keresztülverik a törvényt a kongresszuson. A republikánusok elítélték ezt a lehetőséget.

Harry Reid, a szenátus többségi demokrata frakciójának vezetője gyors cselekvést ígért távozóban a Blair House-ból. Mitch McConnell republikánus frakcióvezető pedig az egyeztetés után azt mondta, csalódott, szerinte nyilvánvaló, hogy a demokraták nem engednek az elsöprő reformból, ahelyett, hogy újrakezdenék a vitát a kétpárti megegyezés érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyom részt vett Janukovics beiktatásán

Sólyom László magyar köztársasági elnök csütörtökön számos államfő és magas rangú vendég… Tovább olvasom