Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Nem jutottak végső megállapodásra a bankunióról az EU-pénzügyminiszterek

Luis de Guindos spanyol pénzügyminiszter azt mondta, biztos abban, hogy a jövő szerdára tervezett ülésen már megszületik a megállapodás.
Nem jutottak el a megállapodásig az európai uniós tagországok pénzügyminiszterei kedd éjjel a bankunió még nyitott kérdéseiről, de tovább közeledtek a kompromisszum felé - derül ki a résztvevők ülés után adott nyilatkozataiból.

Elhatározták viszont, hogy jövő héten - még az év végi állam- és kormányfői értekezlet előtt - újabb találkozót tartanak a témáról. Luis de Guindos spanyol pénzügyminiszter azt mondta, biztos abban, hogy a jövő szerdára tervezett ülésen már megszületik a megállapodás. Francia kollégája, Pierre Moscovici úgy nyilatkozott, hogy az út 95 százalékát már megtették.

Az elnöklő litván Rimantas Sadzius csak annyit mondott, hogy a munkát még nem fejezték be.

A következő években létrehozandó bankunió célja elsősorban az, hogy megerősítsék az ágazatra vonatkozó szabályozást, és elejét vegyék, hogy egy esetleges újabb pénzügyi válság esetén ismét nemzetközi mentőcsomagokat vegyenek igénybe a bajba került bankok megsegítésére.

A német Wolfgang Schäuble az új rendszert illetően azt a célkitűzést említette az első helyen, hogy amennyiben egy bank nehéz helyzetbe kerül, annak költségeit ne az adófizetők, hanem a hitelezők és a befektetők viseljék.

A mostani találkozón egyebek között arról a feltételrendszerről tárgyaltak, amely a kockázatos helyzetűvé vált bankok sorsát szabályozza. Ennek keretében létrehoznának egy pénzalapot is, amely jelentős mértékben mentesítené az állami költségvetéseket a bankmentések terhének viselésétől.

A miniszterek már korábban megállapodtak az euróövezeti bankokat felügyelő uniós mechanizmusról.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlzottdeficit-eljárás indul Horvátország ellen

Brüsszel arra számít, hogy az uniós pénzügyminiszterek januárban hozhatják meg a hivatalos döntést… Tovább olvasom