Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Nem teljesíthető a hiánycél Görögországban

Görögországban a gazdasági visszaesés miatt nem teljesíthető a 2011-re tervezett államháztartási hiánycél, a pénzügyminisztérium becslései szerint a hazai össztermék (GDP) 7,5 százaléka helyett legkevesebb 8 százalék lesz a deficit, az athéni vezetés ezért sürgeti a második görög mentőakció felgyorsítását - jelentette vasárnap a dpa német hírügynökség.
Az év első hét hónapjában az államháztartás bevételei 1,9 milliárd euróval csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, a kiadások viszont 2,7 milliárddal nőttek. A GDP tavaly 4,5 százalékkal csökkent, az idén pedig akár 5,5 százalékos visszaesés is lehet, az eredeti hiánycél így már biztosan nem tartható - vélik a pénzügyi tárca szakértői. A

z államháztartási terv összeomlásával fenyegető helyzet miatt Evangélosz Venizelosz pénzügyminiszter levélben fordult Olli Rehnhez, az Európai Bizottság (EB) gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosához, Jean-Claude Trichet-hez, az Európai Központi Bank (EKB) elnökéhez és Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnökhöz, az euróövezeti tagállamokat képviselő eurócsoport vezetőjéhez. A görög pénzügyminiszter a 109 milliárd eurós második mentőcsomagról szóló közösségi határozatok végrehajtását sürgeti. Hangsúlyozza, hogy mindenekelőtt a mentőakcióban való részvételért cserébe követelt pénzügyi biztosítékról szóló vitát kell rendezni - jelentette a német hírügynökség a birtokába került levélre hivatkozva.

A héten több euróövezeti tagország jelezte, hogy a finn példa alapján pénzügyi biztosítékot kíván kérni Athéntól. Finnország és Görögország előzőleg abban állapodott meg, hogy Athén 500 millió eurót elhelyez egy finn állami letéti számlán, a helsinki vezetés pedig viszonzásképpen részt vállal az újabb mentőakcióban. Az EB, az EKB és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői hétfőtől a helyszínen tanulmányozzák a görög válságkezelő program alakulását.

Az előző, tavaly összeállított 110 milliárd eurós hitelprogramhoz kapcsolódó megállapodás végrehajtásának ellenőrzése várhatóan szeptemberig tart, és a vizsgálat eredményétől függ, hogy megkapja-e Athén a hitel soron következő 8 milliárd eurós részletét.

Olvasóink írták

 • 2. CID 2011. augusztus 22. 14:53
  „1. Tényleg dícséretes a hozzáállásuk. Na, de akkor, hol a gond ?”
 • 1. bánki 2011. augusztus 21. 21:59
  „Döbbenetes, de a héten nyaraltam Görögországban és a gondolkodásuk igen meglepett. Eltekintve attól, hogy a 14 havi nyugdíjért tüntetnek eléggé politika mentes a közélet.

  Jellemző a legdivatosabb póló felírat !
  ,,Nincs munka !
  Nincs pénz !
  Nincs probléma ! "

  A görög, zsidó, arab és örmény népek kereskedők !
  A napi dolgokhoz való viszonyuk nagyon dicséretes.

  Mellesleg az uralkodó politikus elit nem ,,nyal be " az EU-nak !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iraki civileket ölt meg egy török légitámadás

Hét iraki polgári személyt ölt meg vasárnap Kurdisztánban egy török légitámadás. Tovább olvasom