Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 5°C

Neonácikat mentett fel a bíróság

Spanyolország - A spanyol legfelsőbb bíróság pénteken felmentett négy neonácit, akiket korábban szélsőjobboldali nézetek terjesztéséért többévi börtönre ítéltek.
A spanyol legfelsőbb bíróság pénteken felmentett négy neonácit, akiket korábban szélsőjobboldali nézetek terjesztéséért többévi börtönre ítéltek.

A négy férfi neonáci könyvekre szakosodott kiadót és boltot működtet Barcelonában. Egy helyi bíróság 30-tól 42 hónapig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta őket, mert az írásaikban védelmükbe vették a holokausztot.

A madridi bírák azzal indokolták a felmentést, hogy nem lehet ideológiákat büntetni, akkor sem, ha azok még oly visszataszítóak is.

A spanyol alkotmány nem tiltja a szélsőséges nézeteket, azokra is kiterjed a szólásszabadság joga - mutatott rá a legfelsőbb bíróság. Szélsőséges eszmék terjesztése csak akkor büntetendő, ha azok egyúttal erőszakra uszítanak vagy felszólítanak rá.

A négy férfi ügyvédjei a fellebbviteli tárgyaláson arra hivatkoztak, hogy a kifogásolt könyvek némelyike az állami könyvtárban is megtalálható.

Olvasóink írták

  • 2. Apátfalvi** 2011. június 03. 19:21
    „sajnos... :D”
  • 1. dodó 2011. június 03. 16:59
    „Ez a spanyol legfelsőbb bíróság elfelejtett konzultálni Apátfalvi**-val?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrájk bénította a vasúti közlekedést

Portugália - A mozdonyvezetők péntek hajnali sztrájkja miatt szinte teljesen megbénult Portugália… Tovább olvasom