Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

Népszavazást tarthat Basescu a verespataki bánya megnyitása ügyében

Az államfő az adevarul.ro portálnak adott interjúban bírálta Victor Ponta miniszterelnököt amiatt, hogy a román kormány nem vállalta magára a döntést a verespataki aranykitermelés ügyében, hanem a parlamentre hárította.

Nem zárta ki a népszavazás kiírásának lehetőségét Traian Basescu az erdélyi Verespatakon tervezett aranybánya megnyitása ügyében - erről a román államfő hétfőn egy interjúban nyilatkozott, amelyben azt is leszögezte, hogy a bányaipar támogatója marad.

Az államfő az adevarul.ro portálnak adott interjúban bírálta Victor Ponta miniszterelnököt amiatt, hogy a román kormány nem vállalta magára a döntést a verespataki aranykitermelés ügyében, hanem a parlamentre hárította.

Basescu szerint gyávaságról tett bizonyságot a kabinet, mert becsapta a közvéleményt azzal, hogy olyan törvénytervezetet fogadott el és terjesztett a parlament elé, amely kizárólag az ottani kitermelés elkezdéséről szól.

Basescu szerint a beruházás körüli félelmek a ciántechnológiával kapcsolatosak, ezért szakértőknek kell megvizsgálniuk, mennyire kockázatos ez a kitermelés a technológia mai fejlettségéhez képest. Hozzátette: jelenleg csak ciántechnológiával lehet kitermelni nemesfémeket, de Romániának óriási hátrányt jelent a 2000. évi nagybányai tiszai ciánszennyezés precedense.

Leszögezte: ő továbbra is a bányaipar híve marad, de ezt a beruházást csak úgy lehet megvalósítani, ha a társadalom is akarja. Ezért párbeszédet kell kezdeményezni - mondta -, és ha a kormánynak nem sikerül elfogadtatnia a beruházást a közvéleménnyel, akkor ő, az államfő népszavazást írhat ki, s a voksolást a jövő évi európai parlamenti választással egy időben bonyolíthatnák le.

"Fenntartom korábbi álláspontomat, miszerint a bányászat újraindítása Verespatakon jó lehetőséget jelent Romániának, hiszen a nemesfémek ára nőtt az elmúlt években, de ugyanakkor arra is megoldást kell találni, hogy a társadalom is megbékéljen a kitermelés újrakezdésével" - mondta Basescu, aki korábban többször kijelentette, teljes mellszélességgel támogatja a beruházás elkezdését.

Victor Ponta hétfőn az államfő kijelentésére reagálva maga is jó ötletnek tartotta a népszavazást, ugyanakkor úgy vélte, a legátláthatóbb társadalmi vitát úgy lehet lebonyolítani, ha előbb a parlament szakbizottsága vitatja meg a kormány tervezetét, majd a törvényhozói testület dönt a beruházás sorsáról.

A román Sociopol közvélemény-kutató által közzétett felmérés szerint a lakosság kétharmada támogatja a verespataki aranykitermelés beindítását, valamint a munkahelyek teremtését, ugyanakkor vasárnap Romániában több ezren tüntettek a kitermelés ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárgyalásokat ajánl a táliboknak az afgán kormány

A javaslat célja a tárgyalásos rendezési folyamat felgyorsítása. A tárgyalások helyszínéül a… Tovább olvasom