Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Nőtt a magyarellenesség Romániában

A román társadalom továbbra is intoleráns a romákkal, a HIV-fertőzöttekkel és a homoszexuálisokkal szemben, és az utóbbi időben növekedett a magyar közösség iránt táplált ellenszenv – derült ki az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) által megrendelt, az Új Magyar Szó című bukaresti napilap által pénteken ismertetett felmérésből.
Az INSOMAR közvélemény-kutató cég által augusztusban, 1201 személy lekérdezésével készített felmérés adatai azt mutatják, hogy a román társadalomra jellemző homofóbia, a sztereotípiákon alapuló gondolkodás csak nagyon kis mértékben enyhült.

A lap megszólaltatta Asztalos Csabát, a CNCD elnökét, aki elmondta, hogy a korábbi felmérések is magas intolerancia szintet mutattak a többségi társadalomban a kisebbségekkel szemben. Ezt azzal magyarázta, hogy az emberek nem rendelkeznek kellő ismeretekkel a kisebbségekről, legyen szó HIV-fertőzöttekről vagy például homoszexuálisokról.

A közvélemény-kutatás során arra a kérdésre, hogy mely kisebbségek közvetlen környezetében érzik nagyon kényelmetlenül magukat, a felmérés alanyainak 40,8 százaléka a melegeket, 29,2 a romákat, 24,8 a HIV-fertőzötteket, 10,8 százalék pedig a magyar nemzetiségieket jelölte meg. A megkérdezettek 79,4 százaléka fogadná barátjául a magyarokat, 68,4 százalékuk a testi fogyatékosokat, 38 százalékuk a szellemi károsultakat, s csupán 23,1 százalékuk a homoszexuálisokat.

Asztalos szerint a romák iránti ellenszenv mindaddig fennáll, míg meg nem változik a szociális és ezáltal a gazdasági helyzetük is, amihez lakásfeltételeiken és taníttatásukon kell javítani.

Az INSOMAR felméréséből kiderül, hogy az elmúlt 12 hónapban a román többségben nőtt a magyar kisebbséggel szembeni intolerancia. A szakember úgy véli, ennek oka az, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ellenzékbe vonult, sok helyen a magyar vezetőket eltávolították a közintézmények éléről, és ez csökkentette mind a magyar, mind a román közösség biztonságérzetét.

Olvasóink írták

 • 4. bélás 2009. szeptember 25. 13:09
  „Szeretik, mikor integetni kell utánuk.”
 • 3. sőndör 2009. szeptember 25. 13:02
  „dehogynem szeretik, csak jól leplezik ! :))”
 • 2. Mathiasking 2009. szeptember 25. 11:04
  „Ki szereti a romákat és a románokat az EU-ban? Bélásnak igaza van: kölcsönös!”
 • 1. bélás 2009. szeptember 25. 10:58
  „ez kölcsönös.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhíthetik a donorhiányt a szívpumpák

Világszerte sok ezer, különféle szívbajban szenvedő páciens vár új szívet adó donorra, pontosabban… Tovább olvasom