Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -3°C | 5°C

Nyereségvágy vezette a haláltábor feliratának elrablóit

Lengyelország - Pusztán nyereségvágyból követték el tettüket az auschwitzi egykori náci haláltábor bejáratánál álló német nyelvű felirat elrablói, akik nem tagjai semmilyen neonáci szervezetnek - közölte a lengyel rendőrség hétfőn.
"Elmondhatjuk, hogy az öt férfi egyike sem tagja valamely neonáci csoportnak...Kétségkívül nyereségvágyból raboltak. Később leszünk abban a helyzetben, hogy eldönthessük: megrendelésre vagy saját kezdeményezésből követték el a bűncselekményt" - mondta krakkói sajtóértekezletén Andrzej Rokita körzeti rendőrfőnök. Az öt elkövető korábban volt már büntetve rablás miatt.

A 20 és 39 év közötti férfiakat vasárnap este vették őrizetbe a lengyel tengermelléki Gdyniában, illetve a Visztula menti Wloclawekben. Nem tanúsítottak ellenállást. Krakkóba szállították és előzetesen már ki is hallgatták őket. A felirat is előkerült, egy erdőben rejtették el az ország északi részében. A rendőrség közlése szerint a tettesek a feliratot röviddel a rablás után három darabra vágták, mert egy darabban nem tudták elrejteni.

Az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió úgy értesült, hogy a rablás egy "megszállott gyűjtő" megrendelésére történt. A hivatalosan meg nem erősített értesülés szerint a megrendelés interneten keresztül zajlott.

Az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) vasból készült feliratot péntekre virradóra szerelték le az egykori haláltábor bejárata elől. A rendőrség nagy erőkkel kereste a tetteseket, 50 rendőrt, köztük 20 nyomozót állítottak az ügyre. Az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum vezetése ideiglenesen másolattal pótolta az eredeti feliratot, amelyet restaurálása után hamarosan visszahelyeznek. Egyúttal új módszereket vezetnek be biztonságának szavatolására.

A bűncselekményt európai és izraeli vezetők egyaránt elítélték.

A feliratot a németek utasítására lengyel foglyok készítették el, akiket az egyik első transzporttal szállítottak az auschwitzi koncentrációs táborba 1940-1941 fordulóján.

A nácik legkevesebb 1,3 millió embert deportáltak Auschwitzba, túlnyomórészt zsidókat egész Európából. A haláltáborban meggyilkolt, elpusztult emberek száma legkevesebb 1,1 millió volt. Az áldozatok között volt mintegy 960 ezer zsidó (köztük vagy 400 ezer magyar), 70-75 ezer lengyel, 21 ezer cigány, 15 ezer szovjet hadifogoly és 10-15 ezer más nemzetiségű fogoly.

Olvasóink írták

 • 1. dodó 2009. december 21. 17:18
  „2009-12-21. 12:15 "Iszonyú hír: Nem "neonácik" lopták el az auschwitzi tábor feliratát

  Botránykeltő bejelentést tett rendkívüli sajtótájékoztatóján Andrej Rokita, Krakkó város rendőrkapitánya: ,,Az auschwitzi tábor föliratát nem neonácik, hanem sima tolvajok lopták el".

  A szomorú, ám még reménykedő zsidók megnyugtatására a rendőrkapitány azonban hozzátette: ,,De mi folytatjuk a nyomozást annak kiderítésére, hogy a tolvajok esetleg nem kaptak-e utasítást olyanoktól, akinek talán lehet kapcsolata a neonácikkal".

  Az ügy a ma délelőtti lengyel bejelentéssel valószínűleg még nem ért véget, mert a zsidók nem elégszenek meg ilyen gyenge lábakon álló magyarázattal. Elképzelhetetlen ugyanis, hogy az elkövetők néhány kilogrammnyi ócskavasért hajtották volna végre a rendkívül nagy helyismeretre valló összehangolt akciót. Itt arról lehet szó, hogy már a lengyeleknek is elegük van a zsidók Auschwitzban megrendezett szünet nélküli mutatványaiból, hol az élők, hol a holtak menetéből, az izraeli légierő gépeinek a tábor fölötti provokatív erőfitogtatásából.

  Binjámin Netanjáhu, háborús bűnös izraeli miniszterelnök kormánya vasárnapi ülésén már egyértelműen fenyegető hangnemű üzenetet intézett Varsó címére: ,,Fölszólítom (sic!) a lengyel kormányt arra, hogy tegyen meg mindent azoknak az elvetemült bűnözőknek a kézre kerítéséért, akik megszentségtelenítették azt a helyet, ahol több mint egymillió zsidót megöltek" - hazudta."
  Júszef el-Kudszi”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zágrábi vasútbaleset: több tucatnyi sérült

Horvátország - Ütközőbaknak hajtott egy személyszállító vonat hétfőn a zágrábi pályaudvaron, és a… Tovább olvasom