Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Obama és Németország is megemlékezett a kristályéjszaka 75. évfordulójáról

1938. november 9-ről 10-re virradó éjszaka náci különítményesek Ausztriában és Németországban zsidó üzletek kirakatait törték össze, tömegesen tartóztattak le zsidókat.
Obama elnök megemlékezett a kristályéjszaka 75. évfordulójáról

Az antiszemitizmus, az intolerancia, a közömbösség, valamint az előítélet és az üldöztetés elleni fellépésre buzdított Barack Obama amerikai elnök a kristályéjszaka 75. évfordulója alkalmából pénteken kiadott közleményében.

A kommüniké emlékeztetett arra, hogy 1938. november 9-ről 10-re virradó éjszaka náci különítményesek Ausztriában és Németországban zsidó üzletek kirakatait törték össze, tömegesen tartóztattak le zsidókat, feldúlták az otthonaikat és könyveket, zsidó szentírásokat égettek az utcán. Az erőszakhullám során több száz zsinagóga és több ezer zsidó üzlet sérült meg vagy semmisült meg. Legkevesebb 91-en életüket vesztették és mintegy 30 ezer embert koncentrációs táborba küldtek.

Barack Obama arra mutatott rá, hogy a kristályéjszaka hatmillió zsidó és több millió más ártatlan áldozat módszeres lemészárlását vetítette előre.
Most, hetvenöt évvel később a kristályéjszaka arra figyelmeztet, hogy milyen következményekkel járhat a hallgatás a mérsékelhetetlen gyűlölet megnyilvánulásakor - hangzott az elnöki közlemény.

Németországban elkezdődtek a megemlékezések a kristályéjszaka 75. évfordulójáról

Németországban pénteken elkezdődtek a megemlékezések a 75 évvel ezelőtti antiszemita pogromsorozatról, a kristályéjszakáról.

Az 1938. november 9-én este kezdődött pogromokról országszerte megemlékeznek. Berlin belvárosában például pénteken számos üzlet kirakatát fóliával borították be, amely olyan hatást kelt, mintha betörték volna a kirakatüveget, szombatra pedig a zsidóüldözések áldozatainak nevét megörökítő utcakövek, az úgynevezett buktatókövek megtisztítására szólító akciót hirdettek.

Münchenben Minden embernek van neve címmel tartanak megemlékezést, amelyen felolvassák a bajor főváros több ezer meggyilkolt zsidó lakosának nevét.

Számos kiállítás is nyílt az évfordulóra, a fuldai Német Tűzoltó Múzeumban például arról a csaknem 25 ezer tűzoltóról rendeztek tárlatot, akiket zsidó vallásuk miatt kisemmiztek és megöltek a náci diktatúra idején. A náci belbiztonsági hatóságok egykori berlini székhelyén kialakított dokumentációs központban, a Topographie des Terrors (A terror topográfiája) nevű kutató- és kiállítóhelyen 26 zsinagóga sorsán keresztül mutatja be egy kiállítás a kristályéjszaka történetét és emlékezetét.

1938. november 9-én este, egy Párizsban dolgozó német diplomata meggyilkolása után felülről szervezett és a népharag spontán kitörésének beállított pogromok kezdődtek a náci Németországban, a birodalomhoz csatolt Ausztriában és az úgynevezett keleti német területeken, például a mai Kalinyingrádban. A több napig tartó pogromsorozatban szétvertek és kiraboltak több ezer üzletet és megrongáltak nagyjából ezer zsinagógát és más zsidó vallási épületet. Több száz zsinagóga teljesen kiégett. A kristályéjszakának több mint száz zsidó ember esett áldozatul, 30 ezer férfit pedig koncentrációs táborokba hurcoltak.

Dieter Graumann, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke szerint a náci rémtettek évfordulóira szervezett eseményekre egyre inkább jellemző a "ritualizálódás", vagyis az, hogy a megemlékezés állami feladattá válik és politikai tisztségviselők szertartásos tevékenységében merül ki. Ez ugyan még mindig jobb, mint a "tervszerű felejtés", de jobban kellene törekedni arra, hogy a megemlékezések megérintsék az embereket és őszinte érzelmeket váltsanak ki - mondta Graumann egy lapinterjúban.

Zsidó szervezetek, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsa és más társadalmi szervezetek pénteken egy közös nyilatkozatban felszólították a kormányt és a törvényhozást, hogy tegyenek többet a náci rendszer áldozatainak kárpótlásáért. A német állam "időhúzásra játszik", és megfeledkezik az áldozatok bizonyos csoportjairól, például a szovjet fogságba esett hadifoglyokról és az eutanázia-programok túlélőiről - áll a nyilatkozatban, amely szerint "cselekvésre van szükség a szónoklatok helyett".

A kormány tudja, hogy nagy kötelesség és roppant felelősség hárul rá a náci Németország bűntetteiből - reagált a nyilatkozatra Steffen Siebert kormányszóvivő. Pénteki tájékoztatóján elmondta, a kormány az utóbbi években többször emelte a háborús bűnök jóvátételére fordított összeget, és rendszeresen megbeszélést folytat az áldozatok képviselőivel.

Olvasóink írták

 • 5. majzik 2013. november 10. 13:54
  „3.
  Külföldiön magyar állampolgárságú romák követnek el büncselekményeket 85 %_ban.
  Ez a ti problémátok”
 • 4. Pirát 2013. november 09. 15:28
  „3#-as ! te annyira okos vagy, de ! Radnótit már megint kifelejtetted ....vagy ez már a SM kísérő tünete ?”
 • 3. Apátfalvi** 2013. november 09. 12:56
  „2.

  A szélsőjobboldal a téma kapcsán mindig ezzel az előzménnyel támad, azonban egy kérdésre nem válaszol egyik barom sem:

  Ha egy magyar külföldön mondjuk bűncselekményt hajt Londonban, akkor feljogosítva érezhetik magukat az angolok, hogy kint élő magyarokat támadjanak meg...?

  Amúgy meg Grynspan tettének is volt előzménye, nevezetesen a hosszú évek alatt kifejtett antiszemita náci agitáció, amely 1933-tól már a gyakorlatba is át lett ültetve.

  De annyira hülyék vagytok, hogy ezt ti nem fogjátok fel..”
 • 2. majzik 2013. november 09. 10:41
  „Előzmények !
  ,,Az 1938 novemberében bekövetkezett eseményekre vonatkozóan nincs olyan dokumentum, amely parancsot tartalmazna a zsidó tulajdon elleni támadásra. Göringnek jó ürügyül szolgált, hogy pozícióit javítsa. Párizsban egy Herschel Grynspan nevű fiatalember rálőtt Ernst vom Rath követségi tanácsosra a német nagykövetségen. A fiatalember tettét az indította be, hogy egy akcióban sok zsidó családot - így az övét is - átkergettek Lengyelországba."

  Várhatóan az Ároktői incidensek folytatódása után előfordulhat, hogy az amúgy nem létező cigány bűnözés védtelen időskorúak ellen egyszer csak ,,spontán" rend teremtéshez vezet.
  Bár ne legyen igazam !”
 • 1. Pirát 2013. november 08. 21:24
  „nnna...itt a lényeg az utolsó előtti bekezdésben: "tegyenek többet a náci rendszer áldozatainak a kárpótlásáért"
  hihetetlen hogy éhező, hajléktalan, orvosi és nyugellátás nélküliek lennének ama elaggott túlélők...az éhenkórász leszármazottaikat ne számolják már közéjük !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztette Izrael és az Egyesült Államok szavazati jogát az UNESCO

Washington a lépést azokkal az amerikai törvényekkel indokolta, amelyek tiltják az ENSZ azon… Tovább olvasom