Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Obama megint meghajolt egy külföldi uralkodó előtt

Barack Obama amerikai elnök megint szokatlanul mélyen meghajolt egy külföldi uralkodó előtt, ezúttal a japán császárt köszöntötte sok amerikai szerint az Egyesült Államok elnökéhez méltatlan tiszteletadással - írta a Los Angeles Times a hétvégén.
A Drudge Report vezető amerikai konzervatív portál címoldalán közölt fotót arról, hogy az ázsiai körúton tartózkodó Obama csaknem derékszögben meghajolt, amikor Akihitóval Tokióban kezet fogott.

Az amerikai ellenzéki sajtó áprilisban azért támadta Obamát, mert a G20-csoport londoni csúcstalálkozóján meghajolt Abdalláh szaúdi király előtt. A The Washington Times akkor rámutatott: amerikai elnök még nem tett ilyen gesztust szaúdi vagy más király felé, és Obama megsértette a protokollt, a hagyományos meghajlást ugyanis az uralkodó alattvalóitól várják el, nem partnereitől.

A liberális Los Angeles Times most arról írt, hogy Obama mély tiszteletadása bizonyára kedvező fogadtatásra talál Japánban, főleg az idősebbek körében, akik tudják, hogy ez a gesztus a császár iránti tisztelet jele. Az Egyesült Államokban azonban némelyeknek jobban tetszett volna, ha Obama nem dől ennyire előre a császár üdvözlésekor. Az újság fotót közölt arról is, hogy Dick Cheney - amikor 2007-ben amerikai alelnökként Tokióban járt - egyáltalán nem hajolt meg Akihito előtt, egyenes testtartással fogott vele kezet.

A 76 éves Akihito "természetesen" nem fogadta hasonló meghajlással Obama köszöntését, a japán uralkodó ugyanis a hagyomány szerint senki előtt nem hajol meg.

Obamának a szaúdi király előtti meghajlásával kapcsolatos bírálatokat a Fehér Ház annak idején azzal hárította el: az elnök valójában nem hajolt meg, csak megszorította a nála alacsonyabb uralkodó kezét. Az esetről készült, az internetre is felkerült videón viszont jól látható, hogy Obama derékból, majdnem 45 fokos szögben meghajolt Abdalláh előtt. A konzervatív The Weekly Standard abszurdnak nevezte a magyarázatot, a National Review pedig arról írt: mindenképpen udvarias gesztus, ha egy vendég fejbiccentéssel köszönti a királyt, de Obama derékból hajolt meg, ami az alázat jele, "mintha elismerte volna alsóbbrendű helyzetét".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letartóztatták a szicíliai maffia második számú vezetőjét

Az olasz rendőrség letartóztatta vasárnap a szicíliai maffia második számú vezetőjét, aki 15 éven át… Tovább olvasom