Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Obama szebb jövőt ígér az indiánoknak

Egyesült Államok - Barack Obama amerikai elnök azt mondta csütörtökön egy indián tanácskozáson, hogy amíg ő lesz a Fehér Házban, addig a kontinens őshonos népességének leszármazottait nem fogják elfelejteni, a ma élő indiánokra szebb jövő vár.
"Tudom, mit jelent kívülállónak lenni, Önök mellett állok" - mondta indián vezetőknek, utalva arra, hogy ő maga afrikai apától és amerikai anyától származik, és javarészt egyedül nevelte fel anyja.

Obama az úgynevezett szövetségileg elismert indián törzsek, összesen 564 csoport képviselőivel tárgyalt a Fehér Házban, ahol első alkalommal rendezték meg a törzsi nemzetségek országos konferenciáját.

Az elnök arról beszélt, hogy az amerikai történelemben kevesen voltak olyanok, akiknek az érdekeit az indiánokénál jobban figyelmen kívül hagyták, és olyan hosszú ideig, mint az ő esetükben.

Azt mondta, az indiánokat mindeddig kizárták az "amerikai álomból", történetüket erőszak, betegségek és jogfosztás jellemzi, Washington szerződéseket szegett meg és nem tartotta be ígéreteit, elvette az indiánoktól földjüket, vallásukat, kultúrájukat és nyelvüket.

Közölte, elkötelezett annak előmozdításában, hogy az indiánoknak új és szebb jövőjük legyen. Kitért arra, hogy jelenleg több mint 3 millió indián él az Egyesült Államokban, negyedük szegénységben. Megbízott kormányzati ügynökségeket, hogy 90 napon belül terjesszék elő elképzeléseiket arról, miként lehetne javítani az indiánok életkörülményein.

Obama kijelentette: az indiánoknak másokhoz hasonlóan esélyt kell adni arra, hogy megvalósíthassák az "amerikai álmot".

Az amerikai indiánok leszármazottainak nagy része ma autonóm kormányzású rezervátumokban él, a népességcsoportot magas fokú munkanélküliség, alkoholizmus és szegénység sújtja. Egyes rezervátumokban 80 százalékos a munkanélküliség, némely helyeken a lakosság 14 százaléka elektromos áram nélküli házakban él.

Obama kifejtette meggyőződését, hogy az amerikai kormány és a törzsek közötti jobb kommunikáció és véleménycsere javítani fog a helyzeten. A Fehér Ház előzetesen közölte: Obama a konferenciával folytatja közeledését az amerikai néphez. A tanácskozás egybeesik az amerikai indián örökség országos hónapjával; az amerikai törzsi nemzetségek a héten nyitották meg "nagykövetségüket" Washingtonban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vírus: megugrott a halálos áldozatok száma

Olaszország - Huszonnégy órán belül nyolcan haltak meg az új típusú influenzában Olaszországban -… Tovább olvasom