Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 12°C Még több cikk.

Obama üzenete a perzsa újév alkalmából

Egyesült Államok - Konstruktív, a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést ígért Iránnak pénteken az amerikai elnök, a perzsa újév alkalmából készített videoüzenetében.
Obama ezzel jelentősen eltért elődje, George Bush agresszív retorikájától, betartva a választási kampány alatt tett ígéretét, hogy a diplomáciai megoldásra fogja helyezni a hangsúlyt. A két ország között harminc éve nincsen diplomáciai kapcsolat.

Teherán elfoglalhatja megérdemelt helyét a nemzetközi közösségben, de ezt nem fogja elérni fegyverekkel, csakis békés úton - közölte Barack Obama a perzsa újév alkalmából kiadott üzenetében, amellyel "közvetlenül az iráni néphez, és vezetőihez" szólt az amerikai elnök. Obama kölcsönös tiszteleten alapuló, őszinte együttműködésről beszélt az "új nap ígéretét hordozó ünnep" kapcsán, közölve, hogy kormánya a diplomáciára helyezi a hangsúlyt a fenyegetések helyett.

Üzentében az elnök többször utalt az ünnepelt iráni kultúra nagyságára, amely az elmúlt századok alatt "jobb és szebb hellyé tette a világot". Obama közölte, hogy az iszlám köztársaságnak helye van a nemzetközi közösségben, de hangsúlyozta: "a nagyságot nem a pusztítási kapacitásának nagysága mutatja, hanem az építésre való képesség".

Az Egyesült Államok és Irán között harminc éve nincsen hivatalos diplomáciai kapcsolat, és George Bush elnökségének ideje alatt a két ország kapcsolata még feszültebbé vált. Obama választási hadjáratában eltérést ígért elődje agresszív hozzáállásától, és beiktatási beszédében közölte, hogy "kezet nyújt azoknak, akik hajlandóak kinyitni öklüket".

Olvasóink írták

 • 2. comet 2009. március 20. 08:42
  „már csak Izraelnek kéne kapcsolni, hogy együttműködve, barátként messzebb lehet jurni, mint fegyverekkel ellenségként. Bár ez egy időre most már lehetetlennek látszik.
  Egyszerűen érthetetlen hogy mit gondoltak a vezetőik, amikor mészarosokkénet rárontottak Gázára. 1300 embert, köztük 400 gyereket öltek meg, és most már nyilvánvaló, hogy háborús bűnöket követtek el.
  A betegagyú Bush már kiesett, Izrael appartheid katonai vezetését viszont nehéz lesz megváltaztatni, velük pedig nem lehet békét teremteni az olajfák hyegyén.”
 • 1. sima 2009. március 20. 07:47
  „Amerika , eddig csak azok felé nyújtott kezet , akiktől meg akart valamit szerezni , vagy területet , vagy olajat. Ezeknek a kéznyújtásoknak mindig markolás a vége.
  Amerika úgy működik mint egy hatalmas számológép , két szempont lebeg a szemük elött. Megéri , vagy nem éri meg valakit segíteni ill. megtámadni. De ez még az országon belül is így működik. Erre nagyon jó példa a Kartrina hurrikán esete. Bush elnök elrepült a katasztrófa sújtotta területek felett és számolt. Ezek az emberek odalent mennyit termelnek ? ( éppen a feketék lakta elszegényedett területek felett repült..) És mennyibe kerül a kimentésük ? Ja..hogy többe kerül a mentés , mint amennyit termelnek az országnak ? Akkor nem küldünk mentőcsapatokat. Igen ám , de rászóltak az elnökre páran , hogy elnök úr..ez mégis csak a mi országunk , itt nem lehet szarban hagyni az embereket.
  Most is ilyen emberek nyújtanak kezet Irán felé.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszületett az ítélet: Josef Fritzl életfogytiglant kapott!

Ausztria - Életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyész csütörtöki záróbeszédében az "amstetteni rémként" emlegetett Josef Fritzlre. Megkapta. Tovább olvasom