Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Óceánjáró balesete: ügyészségi egyeztetés a kapitánnyal és a hajótársasággal szembeni vádakról

A zátonyra futott Costa Concordia utolsó óráit vizsgáló olasz ügyészek arra keresik a választ, hogy a kapitány vajon a kollegája iránti szívességből vagy a hajótársaság utasítására haladt-e túl közel a parthoz.
Az erős hullámzás miatt akadozva halad az oldalán fekvő hajóroncs átkutatása. Az áldozatok keresése délelőtt indult újra, miután ma reggel a viharos időjárás több órára megakadályozta a búvárok merülését. A Costa Concordia falát különböző pontokon tűzszerészek berobbantják, az így nyitott réseken tudnak beúszni a hajótestbe az olasz haditengerészet búvárai. Kedd estig 16 áldozatot találtak: olasz, spanyol, francia utasokat, a legénység egyik perui tagját és a magyar áldozatot, aki zenészként dolgozott az óceánjárón.

A tragédia okai utáni nyomozás eddigi eredményeit ma egyezteti Francesco Verusio, grossetói főügyész és Beniamino Deidda, Toszkána tartomány főügyésze.

A bizonyítási eljárást március 3-án tartják Grosseto egyik színháztermében, melyen a legénység tagjai és az utasok is jelen lehetnek. A kártérítést követelő olasz utasok jogi képviseletét Giulia Bongiorno sztárügyvéd vállalta.
Az ügyészségekről kiszivárgott sajtóértesülések szerint a több mint egy hete házi őrizetben levő Francesco Schettino kapitány első kihallgatása január 14-én egy csendőrkaszárnyában zajlott. Schettinót - tudta nélkül - egy mikrofonokkal lehallgatott szobában magára hagyták, ő pedig ismerőseinek és kollégáinak telefonált. A kapitány nápolyi tájszólásban azt mondta, "amikor a hajó megdőlt, fogtam magam és leszálltam". Ez a kijelentés megerősíti azt a vádat, hogy a kapitány magára hagyta a hajót.

Schettino arról is beszélt, hogy a Costa Concordiát "a menedzser unszolására" kormányozta a parthoz közel. Az első feltételezések szerint a kapitány Antonello Tievoli főpincérnek tett szívességet. Az ügyészség azonban nem zárta ki, hogy a "tisztelgés" bevett gyakorlat volt, melyet a Costa Crociere hajótársaság szorgalmazott "reklám céljából" - írta az olasz sajtó. Az éjszaka kivilágított óceánjáró látványa reklámozta volna a hajóutazást a parton levők számára.

A kapitány szerint a hajó fekete doboza nem működött, a hatóságok szerint az adatok jól olvashatók.

Az ügyészség egymás után hallgatja ki a legénység tagjait. A hajón biztonsági felelősként szolgáló Martino Pellegrini kijelentései szerint személyesen ő rendelte el a gépház evakuálását, miután a kapitány erre nem adott utasítást. Schettino megtiltotta a legénységnek, hogy mentőmellényt viseljen a pánik elkerülésére, de a kiabáló, síró utasok gyorsabban felfogták a helyzetet és a legénységre támadva követelték az evakuálás elrendelését, miközben a hangosbemondók még mindig műszaki hibáról beszéltek. Az ügyészség által rekonstruált eseménytörténet szerint a Costa Concordiát utolsóként január 14-én - hajnali öt órakor - Giovanni Di Mauro, a hajó fodrásza hagyta el.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. január 25. 19:00
    „Ilyen utasítást szóban nem fogadhat el a kapitány!
    A Satcom pedig naplózó eszköz, tehát ha leírták neki, akkor már félig védett a popsija.
    Azért csak félig, mert nem lett volna szabad ezt az utasítást végrehajtania.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csehország kisebb összeggel járul hozzá az IMF hitelezéséhez

Csehország a tervezettnél kevesebb összeggel járult hozzá az IMF hitelezéséhez. Tovább olvasom