Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Orbán Indiában: vegyék fel a térképükre Közép-Európát!

Ígéretes, a befektetőknek jó lehetőségeket tartogató régióként ajánlotta Közép-Európát indiai hallgatósága figyelmébe Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Újdelhiben.
Kormányzati egyezmények, magyar támogatás India ENSZ BT-tagságának

A magyar-indiai gazdasági együttműködés mellett India ENSZ BT-tagságának magyar támogatása is téma volt Orbán Viktor magyar és Manmohan Szingh indiai miniszterelnök csütörtöki újdelhi megbeszélésen, amely után a két kormány képviselői több kétoldalú megállapodást is aláírtak.

Orbán Viktor a mintegy egyórás tárgyalás után tett sajtónyilatkozatában lenyűgözőnek nevezte India közelmúltbeli gazdasági eredményeit, kiemelve, hogy e fejlődéssel a dél-ázsiai ország egyre meghatározóbb globális erővé válik.

Közölte egyúttal, Magyarország támogatja azt az indiai célkitűzést, hogy Újdelhi állandó tagja legyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT).

A kormányfő köszönetet mondott a Magyarországon befektető indiai cégeknek, emlékeztetve, hogy a magyar kormány már két nagy indiai vállalattal is stratégiai együttműködési megállapodást kötött.

Végül - ahogyan a nap folyamán már több tanácskozáson - indiai kollégájának is figyelmébe ajánlotta Közép-Európát, mint olyan európai térséget, amely túl van a válságon, és sikeresen megújult. Ezzel kapcsolatban beszámolt a visegrádi államok, azaz Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia (V4) együttműködéséről, és a V4-csoport soros elnöki posztját betöltő Magyarország miniszterelnökeként közép-európai látogatásra hívta meg Manmohan Szinghet.

Orbán Viktor miniszterelnök látogatása Újdelhiben. Fotó: MTI (galéria)


Az indiai kormányfő - indiai és magyar újságírók előtt - Magyarországot dinamikus gazdaságú, magas szintű demokráciának nevezte, ahol az indiai befektetőknek jó lehetőségeik vannak. A megbeszélésen egyetértettek gazdasági kapcsolataik fejlesztésében, amire egyebek mellett az információtechnológia, az egészségipar, a turizmus és az energetika területén lát lehetőséget - mondta.

Manmohan Szingh megállapította, hogy mind India, mind pedig Magyarország támogatja a terrorizmus elleni harcot, és kiálltak a nukleáris energia polgári felhasználása mellett is.

A sajtónyilatkozatok előtt a két kormány képviselői kétoldalú megállapodásokat írtak alá.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és indiai partnere aláírtak egy tudományos és technikai együttműködési megállapodást, amelynek értelmében megduplázzák a közös kutatás-fejlesztési alap költségvetését.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter kulturáliscsere-programról, a hagyományos gyógyászat területén történő együttműködésről, valamint egy mikrobiológiai és radiológiai témában való védelmi kooperációról szóló megállapodást hagyott jóvá az indiai féllel.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szándéknyilatkozatot írt alá a légügyi egyezmény módosításáról annak érdekében, hogy ismét megindulhasson a közvetlen légi forgalom Magyarország és India között, továbbá egy sportcélú egyezményt.

Orbán Viktor a miniszterelnöki vizit előtt megbeszélést folytatott Sonia Gandhival, az Indiai Nemzeti Kongresszus párt, illetve a kormányzó baloldali pártokat tömörítő Egyesült Haladó Szövetség (UPA) elnökével - az ország legbefolyásosabb vezetőjével -, valamint Mohammad Hamid Anszari alelnökkel, felsőházi elnökkel is.

A magyar kormányfő csütörtök éjjel Újdelhiből Mumbaiba, India pénzügyi központjába (korábbi nevén Bombay) utazik tovább.

Növelni kell az Európán kívüli magyar exportot

Jelentősen, a mostani csaknem háromszorosára növelné az Európán kívülre irányuló magyar export mértékét 2018-ra Orbán Viktor miniszterelnök, aki erről indiai látogatása alkalmával beszélt csütörtökön az Újdelhiben megrendezett magyar-indiai üzleti fórumon.

A kormányfő beszédében rámutatott, hogy ma a magyar export több mint 85 százaléka az Európai Unióba irányul.

Emlékeztetett, hogy három éve a nem európai országokba irányuló magyar export még csak 8 százalék volt, ma 12, a cél pedig az, hogy 2018-ra elérje a 33 százalékot. Ezért is látogatott a vezetésével politikai-üzleti delegáció Indiába - folytatta. A keleti nyitás stratégiájára is utalva a minisztrerelnök hangsúlyozta, erős magyar-indiai gazdasági kapcsolat nélkül a nem európai kivitelre vonatkozó egyharmados célkitűzés megvalósítása lehetetlen.

Orbán Viktor - a fórumon jelen lévő több mint 70 magyar és több tucat indiai üzletember előtt - egyebek mellett az építőipart, az energetikai szektort, a víz- és a hulladékgazdálkodást, valamint az információ- és a biotechnológiát említette a magyar-indiai gazdasági együttműködés lehetséges területei között, hangsúlyozva azt is, hogy Magyarországon zajlik az újraiparosítási program.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy közvetlen légi összeköttetés nélkül rendkívül nehéz az állandó kapcsolat kialakítása a két ország között, ezért reményének adott hangot, hogy hamarosan közvetlen járat közlekedik majd Budapest és Mumbai (korábbi nevén Bombay) között.

A miniszterelnök kitért arra, hogy több mint kilencezer magyar dolgozik indiai tulajdonban lévő gyárakban.

Orbán Viktor miniszterelnök látogatása Újdelhiben. Fotó: MTI/AP/Manish Szvarup (galéria)

A magyar belpolitikáról szólva úgy fogalmazott: ha bajban van az ország, ha reformok kellenek, a magyar lakosság az általa vezetett politikai közösséget választja meg, így történt ez 1998-ban és 2010-ben is. Kormánya az elmúlt három évben az ország megújításán, átszervezésén dolgozott, egyik fő célja pedig az, hogy Magyarországot kedvezőbb befektetési környezetté varázsolja - mondta, ígéretesnek nevezve az eddigi eredményeket, például az államadósság-csökkenést, a versenyképesség javulását és a Magyarországra befektetett tőke növekedését.

A csütörtöki újdelhi - és a pénteki mumbai - magyar-indiai üzletember-találkozót a magyar Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) szervezte. A fórumon 66 magyar cég képviselői vesznek részt többek között a vízgazdálkodás, a megújuló energia, a biotechnológia, a gyógyszer-, valamint a gépipar területéről.

A tanácskozáson a HITA együttműködési megállapodást írt alá indiai partnerszervezetével, a FICCI-vel (Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry). Ennek értelmében a két ország a jövőben szorosabbra fűzi kapcsolatait az üzletfejlesztés és befektetésösztönzés területén, közös vásárokat és kiállításokat szervez, valamint segíti a gördülékeny információáramlást a két szervezet között - tájékoztatta a külgazdasági hivatal az MTI-t.

Indiában, a világ második legnépesebb országában a hagyományos falusi földműveléstől a csúcstechnológiáig szinte minden terület megtalálható a gazdaságban. India az egyik leggyorsabb gazdasági növekedést éri el a világban, a gyors ütemű fejlődést a szolgáltatások és a feldolgozóipar táplálják, a növekedést a belső piac vezérli.

A magyar kormány már két indiai céggel is kötött stratégiai együttműködési megállapodást: az informatikai szolgáltatást és tanácsadást nyújtó Tata Consultancyvel, valamint a transzformátorokat és nagyfeszültségű gépeket gyártó CG Electric-kel.

Vegyék fel a térképükre Közép-Európát!

A hivatalos indiai látogatáson tartózkodó magyar delegáció nem egy protokollvizitre érkezett a dél-ázsiai országba, hanem egy üzenet közvetítésére, amely így szól: Magyarország arra kéri Indiát, rajzolja térképére a közép-európai térséget - mondta a magyar kormányfő az indiai külügyminisztérium külpolitikai intézetében, a Sapru House-ban.

Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta, a Magyarországot is magában foglaló Közép-Európa a kontinens egy jelentős, nagy lélekszámú és ígéretes kilátásokkal rendelkező területe, s Európa legnagyobb növekedési lehetősége is e régióban rejlik. Ráadásul Közép-Európa már túlvan a válságon, sikeresen megújult - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök a mintegy száz vendég, mások mellett a diplomáciai testületek képviselői, külpolitikai döntéshozók, kutatók és egyetemi hallgatók előtt angol nyelven tartott előadásában.

Orbán Viktor miniszterelnök látogatása Újdelhiben. Fotó: MTI/AP/Manish Szvarup (galéria)

A közép-európai térség jó lehetőségeket kínál a befektetőknek, logisztikai szempontból pedig valószínűleg a legjobb hely a hatalmas európai uniós piac eléréséhez - mondta a kormányfő. Úgy fogalmazott, hogy Közép-Európa "visszatért a térképre", és kész egy mindenkinek előnyös együttműködésre a világ egyik legversenyképesebb gazdaságával, a globális erőt képviselő, nagy területű és hatalmas népességű Indiával.

Orbán Viktor a Magyarország és Európa egy változó világban cím előadásában megismételte azt az álláspontját, hogy ma szerte a világban korábban nem látott változások zajlanak, a globális átalakulás nyomán új erőközpontok alakulnak ki a világgazdaságban. India az egyik vezető erő ebben az átalakulásban, köszönhetően egyebek mellett látványos gazdasági növekedésének - mutatott rá.

Európával kapcsolatban megerősítette, hogy szerinte a kontinensnek versenyképessége visszanyeréséhez "meg kell fordulnia". Korábban ugyanis azért tudott erős lenni, mert az Ora et labora!, azaz az Imádkozz és dolgozz! szabályát követte. A modern politikai kommunikációs nyelven ez úgy hangzik - magyarázta -, hogy munka és keresztény kultúra - ma is erre kell építenie Európának.

Orbán Viktor miniszterelnök látogatása Újdelhiben. Fotó: MTI/AP/Manish Szvarup (galéria)

A miniszterelnök előadásában ismertette a magyar belpolitika és gazdaság helyzetét is, a "nem konvencionális" megoldásokat. Felhívta a figyelmet a többi közt a 3 százalék alatti költségvetési hiányra, a csökkenő államadósságra, a 16 százalékos személyi jövedelemadóra és a parlamenti képviselők létszámának - 2014-től hatályos - megfelezésére.

A körülbelül háromnegyed órás rendezvényen a miniszterelnök több kérdést is kapott a hallgatóság soraiból. Ezek egyike az Európai Unió és a tagállamok viszonyát firtatta, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: az EU-ban állandó vita tárgya, hogy mely témákat szabályozzák közösségi és melyeket nemzeti hatáskörben. Ma egyre többen gondolják azt, hogy túl sok kérdést szabályoznak, döntenek el uniós szinten - jegyezte meg.

A kormányfőt helyi idő szerint reggel ünnepélyes katonai tiszteletadással fogadta Újdelhiben Manmohan Szingh indiai miniszterelnök az elnöki palota előtt, majd megkoszorúzták az indiai függetlenség vezéralakjának, Mahátma Gandhinak az emlékhelyét.

Orbán Viktor ezt követően tartott előadást a külpolitikai intézetben, majd látogatást tett - mások mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár társaságában - Pranab Mukherdzsi indiai államfőnél.

A hivatalos program magyar-indiai üzleti fórummal folytatódik.

Olvasóink írták

 • 5. majzik 2013. október 19. 10:02
  „Köszönjük, de vigyék a ,,romák" kétharmadát !”
 • 4. queenmargareth1 2013. október 18. 07:14
  „a kérdőjel más dolognak szólt:)
  oké, amúgy.Én sosem elleneztem, hogy fejlődjünk!!!”
 • 3. x 2013. október 18. 00:14
  „2. queenmargareth1, inkább azt említetted volna, hogy van ilyen is:
  HITA (Hungarian Investment and Trade Agency) Nemzeti Külgazdasági Hivatal
  http://www.hita.hu/
  http://www.hita.hu/Contents/5337047a-e70e-40ed-ae22-3c6c6f996db7/Uploads/images/elnök(1).jpg”
 • 2. queenmargareth1 2013. október 17. 19:22
  „?”
 • 1. zero 2013. október 17. 12:31
  „Balog Zoltán hazaért. A nagy álma ott megvalósult .Maradna ott.Van erőforrás bőven.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem száz helyen lángol a bozót Ausztráliában

A tűz terjedésének kedvez az erős szél és a szokatlanul meleg időjárás. Tovább olvasom