Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Orbánról és Hernádiról is szó esik a lehallgatott beszélgetésben

Az illegálisan lehallgatott beszélgetésben Krawiec obszcén kifejezéseket használva azt mondja, hogy Orbán minden módon kedvében jár Putyinnak.
Orbán Viktor magyar miniszterelnökről és Hernádi Zsoltról, a Mol elnök-vezérigazgatójáról is szó esik abban az illegálisan lehallgatott és a Wprost lengyel hetilap által hétfőn nyilvánosságra hozott beszélgetésben, amelyet Jacek Krawiec, a PKN Orlen lengyel olajipari nagyvállalat elnöke és Wlodzimierz Karpinski kincstárügyi miniszter folytatott idén januárban egy varsói étteremben.

A közéleti hetilap hétfői nyomtatott kiadásában megjelent beszélgetésben Karpinski a volt kincstárügyi miniszterhelyettesre, Alicja Kornasiewiczre hivatkozva arról beszélt, hogy a Mol és a magyar kormány szívesen megszabadulna az INA horvát olajtársaságban meglévő részesedésétől. A lap ismerteti az INA kapcsán kialakult magyar-horvát konfliktust. Kornasiewicz felvetette, hogy a lengyelek esetleg megvásárolnák a magyar részesedést, de Krawiec szerint ekkora összegre (a szöveg szerint 15 milliárd, de a pénznem nincs megadva) a PKN Orlennek nem telik. Krawiec elmondja, hogy volt Hernádinál, aki azt mondta neki, hogy az oroszoknak adnák el a részvénycsomagot.

A továbbiakban csatlakozik a két beszélgetőhöz Zdzislaw Gawlik kincstárügyi miniszterhelyettes, majd a beszélgetés ismét Magyarországra, illetve Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök viszonyára, valamint Hernádira terelődik.

Krawiec obszcén kifejezéseket használva azt mondja, hogy Orbán minden módon kedvében jár Putyinnak. A kormányfő az oroszokkal építteti meg a két újabb magyar atomreaktort, 10 milliárd euró hitelt vesz fel az oroszoktól, és természetesen "megcsinálja" a Déli Áramlat gázvezetéket is, annak ellenére, hogy az Európai Unió ezzel nem ért egyet - tette hozzá.

Krawiec ezután ismét Hernádiról kezd beszélni. A Mol vezére Budapesten tartott találkozójukon a bíróság eljárással kapcsolatban azt mondta neki, a jogászai olyan megoldást találtak, hogy ha bármelyik EU-tagországban büntetőeljárás indul ellene, és felmentő ítélet születik, akkor az összes EU-tagországnak el kell ismernie ezt az ítéletet. Arra a kérdésre, hogy az eljárás Magyarországon fog-e lezajlani, Hernádi - a lengyel politikus szerint - igennel válaszolt. Krawiec erre azt mondja, hogy az ügy két-három évig is elhúzódhat, mire Hernádi úgy reagál, hogy áprilisban meglesz az ítélet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Héttől tíz évig terjedő börtönbüntetést kaptak az Egyiptomban fogva tartott újságírók

Héttől tíz évig terjedő börtönbüntetést kapott hétfőn az al-Dzsazíra pánarab hírtévé három, Egyiptomban fogva tartott újságírója, egyebek mellett terrorcsoport támogatásának vádjával. Tovább olvasom