Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Pakisztán üdvözölte a Bhutto-gyilkosságot vizsgáló ENSZ-bizottság jelentését

Üdvözölte a pakisztáni államfő a Benazir Bhutto egykori pakisztáni kormányfő halálának körülményeit vizsgáló ENSZ-bizottság jelentésében megfogalmazott következtetéseket - közölte az elnöki szóvivő pénteken.
Aszif Ali Zardari államfő, illetve a meggyilkolt politikus pártja, a Pakisztáni Néppárt (PPP) szerint a bizottság legfontosabb megállapítása, hogy Bhutto halála megelőzhető lett volna, ha a pakisztáni hatóságok a politikust fenyegető "rendkívüli biztonsági kockázatok ismeretében" meghozták volna a megfelelő biztonsági intézkedéseket - közölte az elnöki szóvivő. Hozzátette, hogy a hatóságok bíróság elé fogják állítani azokat, akikről kiderül, hogy mulasztást követtek el.

A New Yorkban csütörtökön közzétett jelentésben az ENSZ-bizottság tagjai megállapították, hogy a politikus halála megelőzhető lett volna, ha a Pervez Musarraf vezette kormány, Pandzsáb állam kormányzata és a ravalpindi kerületi rendőrség meghozta volna a megfelelő biztonsági intézkedéseket. A vizsgálóbizottság szerint a pakisztáni rendőrség "szándékosan" nem vizsgálta ki hatékonyan a merénylet hátterét.

A bizottság felhatalmazása csak a Bhutto-gyilkosság körülményeinek vizsgálatára szólt, a felelősök megnevezésére nem terjedt ki.

Benazir Bhutto életét 2007. december 27-én egy öngyilkos merénylő oltotta ki Ravalpindi városában, választási kampányának egyik nagygyűlése után, két hónappal azt követően, hogy ellenzéki vezetőként hazatért száműzetéséből. Az előző pakisztáni kormány és a brit rendőrség által lefolytatott vizsgálat egy, az al-Kaidához kötődő szélsőségest vádolt meg a gyilkossággal. Bhutto környezete azonban nyíltan arra célozgatott, hogy Musarrafnak és szövetségeseinek közük volt a merénylethez.

Musarraf munkatársa pénteken hazugságok halmazának minősítette a jelentést, és cáfolta, hogy az akkori hatóságok intézkedései nem álltak arányban az egykori miniszterelnököt fenyegető veszéllyel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helikopterbaleset: négy katona meghalt

Hegynek ütközött pénteken egy spanyol katonai helikopter Haitiban, a balestben a fedélzeten utazó… Tovább olvasom