Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Pánikot keltett a kettős utórengés

Chile - Rövid időre pánikot keltett szerdán a pusztító földrengés sújtotta Chilében, hogy mindössze hat másodperc eltéréssel két utórengés is kipattant a tengerfenéken, de a földmozgások nem okoztak sem személyi sérülést, sem anyagi károkat.
Az amerikai földtani intézet jelentése szerint a földmozgások a Richter-skála szerint 5,9-es és 6-os erősségűek voltak. Ez utóbbi volt a múlt hét végi földmozgást követő legerősebb utórengés. Múlt szombaton az elmúlt évszázad egyik legerősebb - a Richter-skála szerint 8,8 erősségű - földrengése rázta meg a latin-amerikai ország középső részét, és tengeri szökőárt keltett.

A természeti csapás következtében a legfrissebb adatok szerint 802 ember vesztette életét.

A chilei hatóságok a szerdai utórengéseket követően cunami veszélyére figyelmeztették a legnagyobb károkat elszenvedő Concepción város lakosságát. A település utcáin köröző kisteherautókról hangszórón felhívták a lakosokat, hogy hagyják el azt a tengerpartszakaszt, amelyet múlt szombaton elöntött a szökőár. Röviddel később ugyan feloldották a riadót, a megrémült lakosok azonban igyekeztek eljutni a város magaslataira. Sokan futva tették ezt, de a városba a fosztogatások megelőzésére nagy számban kivezényelt katonák nyugalomra intették a lakosságot.

A hivatalából néhány nap múlva távozó Michelle Bachelet elnök a chilei televízióban és rádióban igyekezett megnyugtatni honfitársait. Felszólította őket, hogy támogassák a segélyműveleteket és a helyreállítási munkálatokat, s elhárította azokat a bírálatokat, hogy kormánya túl lassan reagált a természeti csapásra. Bachelet azt bizonygatta, hogy van elegendő élelmiszer és üzemanyag, nem kell hiánytól tartani és a szükségesnél nagyobb mennyiséget felhalmozni. Végül könnyekben tört ki, amikor azt hangoztatta, hogy Chile - amely régóta Latin-Amerika egyik legstabilabb gazdaságával rendelkezik - ismét talpra áll majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliókért árult hírszerzési módszereket a volt kém

Nagy-Britannia - Milliókért próbált meg eladni külföldre a brit hírszerzés egy volt ügynöke olyan… Tovább olvasom