Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Párbeszédet szorgalmaz az ET Bosznia-Hercegovinában

Bosznia - A bosznia-hercegovinai népközösségek közötti párbeszéd élénkítését szorgalmazták a felszólaló képviselők kedden Strasbourgban az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének plenáris vitájában.
A demokratikus intézmények bosznia-hercegovinai működőképességéről folytatott eszmecserében kiemelt hangsúlyt kapott, hogy megállapodásra kell törekedni a nyugat-balkáni ország alkotmánymódosításának ügyében, összhangban azokkal az ajánlásokkal, amelyeket az ET által létrehozott nemzetközi jogi szakértői testület, a Velencei Bizottság fogalmazott meg.

A bosnyákok, szerbek és horvátok közös államának jelenlegi kereteit a háborút lezáró, 1995-ös daytoni megállapodás határozta meg, de a nemzetközi közösség felügyelete alá helyezett országban egyre súlyosabb viszályok terhelik a népközösségek közötti kapcsolatokat. Az ottani szerbek Szerbiához, a horvátok szintén "anyaországukhoz" húznak, a muzulmán bosnyákok körében pedig - mint azt a térséget jól ismerő európai szakértők az MTI-nek elmondták - terjedőben van a szélsőséges muzulmán vahabita mozgalom.

Az ET ülésén felszólaló politikusok szerint nem csupán az alkotmányozásról, hanem az ország előtt álló kihívások témáinak széles skálájáról kellene párbeszédet folytatniuk egymással a helyi és a nemzetközi érdekelteknek.

Eörsi Mátyás liberális országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy teljesen új megközelítést kell alkalmazni Bosznia-Hercegovina tekintetében. Európának segítenie kell az országot a megoldáshoz vezető új folyamatok megindításában - mondta, és hozzátette: ennek a folyamatnak nem a gyorsasága, hanem a hatékonysága a legfontosabb. Utalt arra, hogy sürget az idő, bár Európa sohasem a konfliktusok megelőzésében volt erős, hanem a konfliktusokra való válaszadásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letartóztatták Guatemala volt államfőjét

Guatemala - Letartóztatták kedden a közép-amerikai Guatemala volt államfőjét, Alfonso Antonio… Tovább olvasom