Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Párizs: elhúzódhat a háború Líbiában

A francia védelmi miniszter egy vasárnapi lapinterjúban úgy ítélte meg: "megvan a kockázata" annak, hogy elhúzódik a líbiai konfliktus.
"Megvan a kockázata annak, hogy a háború eltart egy ideig, mivel (Moammer) Kadhafi és Líbia nem teljesen kiszámítható" - válaszolta Gérard Longuet a Le Parisien című fővárosi napilap azon kérdésére, hogy nem juthat-e zsákutcába a nemzetközi erők beavatkozása Líbiában.

A miniszter elmondta: "a koalíció légiereje a Kadhafihoz hű erők minden logisztikai tartalékát meg tudja semmisíteni, amikor azok keleti irányba tartanak".

"El kell ismernem ugyanakkor, hogy bár a légierő a városi harcokban nem okoz tragédiát, ugyanakkor nem rendezi a problémát sem" - tette hozzá.

A városok körüli harcokban Kadhafi csapatai azért is próbálnak meg minél közelebb kerülni a polgári lakossághoz, hogy a NATO-erők ne tudjanak rájuk célozni. A The Washington Post című amerikai lap amerikai tisztségviselőkre és az észak-atlanti szövetség illetékeseire hivatkozva pénteken azt írta, hogy a NATO erői fogytán vannak a precíziós bombáknak és az egyéb lőszereknek. Ennek kapcsán Longuet azt is mondta, hogy "nem repülőgépekből van hiány, hanem a mozgó célpontok azonosításából".

"Az a gond, hogy nincsenek konkrét és ellenőrzött információink a földön azonosított célpontokról" - hangsúlyozta. Hozzátette: "Ez valóban egyik gyenge pontunk, miközben Kadhafi hadserege kevesebb, mint 10 ezer emberből áll".

A védelmi miniszter kijelentette, hogy Franciaország rendelkezik megfelelő költségvetési eszközökkel az afganisztáni, az elefántcsontparti és a líbiai katonai szerepvállalás teljesítéséhez.

"A 2011-es költségvetés a külföldi hadműveletekre 900 millió euróra becsülhető, ebből 50 milliót az ENSZ visszatérít. Egyelőre még ezen a kereten belül vagyunk ... Minden azon múlik természetesen, hogy a líbiai konfliktus meddig tart" - mondta Longuet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három hónap múlva csökkenhet a sugárzási szint Fukusimában

Valószínűleg körülbelül három hónap múlva kezd majd csökkenni a radioaktív sugárzás szintje a… Tovább olvasom