Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Parlamenti választások kezdődtek Nigerben

Niger - Parlamenti választások kezdődtek kedden a nyugat-afrikai Nigerben, jóllehet az Afrikai Unió, a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) és az Európai Unió a voksolás elhalasztására és az ellenzékkel folytatott párbeszéd felújítására szólította fel Mamadou Tandja elnököt.
A már tíz éve hatalmon lévő Tandja a főváros, Niamey polgármesteri hivatalában adta le voksát, és reményét fejezte ki, hogy a választások "kiegyensúlyozottak és átláthatóak" lesznek.

A választásra jogosult hatmillió nigeri 113 parlamenti képviselőt választhat meg. Az ellenzék bojkottálja a voksolást, és bár van néhány független jelölt, a választásokon induló mintegy húsz politikai erő többsége közel áll a kormányhoz.

Tandja második elnöki megbízatása idén decemberben lejárt volna, de augusztusban népszavazáson módosíttatta az alkotmányt, így mandátumát három évvel meghosszabbították, s ezt követően annyiszor indulhat a választáson, ahányszor akar. Az államfő a parlamentet még májusban feloszlatta, mert az ellenszegült alkotmánymódosító kezdezményezésének. Az ellenzék ezt alkotmányos államcsínynek minősítette, emiatt bojkottálja a választásokat.

Az ECOWAS kedden felfüggesztette Niger tagságát, tiltakozásul a választások miatt. A szervezet bejelentette, hogy nem ismeri el a választások eredményét.

Umaru Yar,Adua nigériai elnöknek, az ECOWAS elnökének a szóvivője szerint a választások megtartásával a nigeri hatóságok továbbra is fenn akarják tartani a jelenlegi, alkotmányellenes törvénytelenséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betiltják a kényszerű szélvédőmosást piros lámpánál

Olaszország - Az olasz főváros polgármesterének keddi rendelete értelmében ezentúl büntetendő… Tovább olvasom