Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Pásztor István: Nem egyszerű lopás, hanem üzenet az 1944/45-ös áldozatok emlékére állított szobor eltűnése

Derékba törheti a magyar-szerb megbékélési folyamatot az, hogy Szabadkán ellopták a Zentai úti temetőből az 1944/45-ös vérengzések emlékére állított szobrot.
Pásztor István: Nem egyszerű lopás, hanem üzenet az 1944/45-ös áldozatok emlékére állított szobor eltűnése

Derékba törheti a magyar-szerb megbékélési folyamatot az, hogy Szabadkán ellopták a Zentai úti temetőből az 1944/45-ös vérengzések emlékére állított szobrot - nyilatkozta vasárnap az MTI-nek Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke.

A politikus szerint nem egyszerű lopásról van szó, hanem ez egy olyan üzenet, "amely megpróbál szembefordulni azzal a régóta várt folyamattal, amely Csúrog apropóján, illetve azt megelőzően és azt követően elindult".

Idén júniusban a vajdasági Csúrogon a szerb-magyar történelmi megbékélés jegyében, a II. világháborúban ártatlanul megölt magyar és szerb áldozatok vesztőhelyén rótta le kegyeletét Áder János magyar és Tomislav Nikolic szerb államfő.

Pásztor István elmondta, hogy a lopás ugyan elég gyakori jelenség a szerbiai társadalomban, de nem mindegy, hogy mi a bűncselekmény tárgya. Szerinte "kilóra lehet ugyanaz két dolog, de amikor valakik arra vetemednek, hogy egy ilyen jellegű emlékművet lopjanak el, akkor ott a tárgyi értéken túlmenően a dolognak az eszmei értékét is meggyalázzák, ellopják, sárba tiporják, és ez az, ami igazán megdöbbenti az embert".

A VMSZ elnöke szerint csupán szándék kérdése, hogy kézre kerítik-e a Vergődő madár nevű szobor ellopásának elkövetőit, mert a tettesek rengeteg nyomot hagytak maguk után. Az elkövetők elfogása azonban "nem elég" - fogalmazott Pásztor István. Ahhoz hogy a magyar-szerb megbékélési folyamat folytatódni tudjon, a bűnüldöző szerveken túlmenően a kormány is állást kell, hogy foglaljon, "azt üzenve az elkövetőknek, hogy Szerbiában ez tűrhetetlen viselkedési forma".

Pásztor István szerint a szerb kormánynak azonnali hatállyal meg kell hoznia azt a rendeletet, amely jogi értelemben pontot tesz a kollektív bűnösség ügyére a Vajdaságban. Vagyis semmissé kell tenni azt a korábbi rendeletet, amely kimondja három vajdasági település - Csúrog, Zsablya és Mozsor - magyar lakosságának kollektív bűnösségét. Miután megszületik ez a rendelet, november 2-án a szerb kormány megkoszorúzhatná a Zentai úti temetőben nyugvó áldozatok emlékművét. Amennyiben ez megtörténik, az lesz az első alkalom, hogy a szerbiai vezetés a szabadkai emlékműnél rója le kegyeletét. Pásztor István viszont kiemelte, hogy a két dolog, vagyis a kormányrendelet elfogadása és a koszorúzás csak együttesen képzelhető el.
A VMSZ elnöke szerint fontos lenne, hogy a kormány megjelenjen november 2-án, és elhelyezze a kegyelet virágait Szabadkán, attól függetlenül, hogy addig sikerül-e helyreállítani az emlékművet vagy sem. "A szobor ilyen szempontból áldozata ennek a cselekedetnek. A koszorúzás megtörténhet, mert a hely megvan. Ezzel a megemlékezés szükségessége nem veszített a súlyából, hanem legalább olyan maradt, vagy még fontosabb" - mondta Pásztor István.

1944 őszén Szabadkán a Zentai úti temető agyaggödrében több száz embert, köztük magyarokat, horvátokat és németeket végeztek ki a partizánok. A Szabadkáról és környékéről elhurcolt és kivégzett áldozatok közül eddig összesen 852-t azonosítottak.

A most ellopott 350-400 kilogrammos bronzszobor Kalmár Ferenc szobrászművész alkotása, aki a múlt héten hunyt el. A Vergődő madár nevű szobrot az alkotó a hamvaiból feltámadó főnixmadárnak nevezte, sokak szerint viszont egy turulmadarat szimbolizált.

Szabadkán ellopták a temetőből az 1944/45-ös vérengzések emlékére állított szobrot

Ismeretlen tettesek a szabadkai temetőben ellopták az 1944/45-ös vérengzések emlékére állított Vergődő madár nevű szobrot, talapzatát pedig megrongálták a Magyar Szó online és a VajdaságMa délvidéki hírportál beszámolója szerint. Egyelőre nem tudni, politikai indíttatású ügyről vagy pedig lopásról van-e szó.

Maglai Jenő, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szabadkai városi bizottságának elnöke elmondta, nem tudni, mikor történt az eset, a Német Népi Szövetség koszorúzó tagjai vették észre, hogy az emlékmű nincs a helyén, és ők értesítették erről az illetékeseket.

"A szobrot kiszakították a helyéről, elvitték a talapzatról. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a rendőrség találja meg az elkövetőket" - mondta Maglai. Hozzátette: gyalázat, amit az elkövetők tettek, akár nyereségvágyból, akár politikai okokból lopták el a szobrot. Emlékeztetett arra is, hogy a délvidéki magyar áldozatoknak emléket állító Vergődő madár túlélte a milosevici időket is.

A szabadkai Zentai úti temetőben minden évben a Vergődő madár szobornál emlékeznek meg az áldozatokról. A temető 44-es parcelláján 852 embert öltek meg 12-től 80 éves korig.

Maglai Jenő elmondta, november 2-án mindenképpen megtartják a hagyományos megemlékezést a helyszínen.

A 350-400 kilogrammos, bronz turulmadarat ábrázoló szobor Kalmár Ferenc szobrászművész alkotása, aki a múlt héten hunyt el.

Olvasóink írták

 • 3. asheralexander 2013. október 21. 14:15
  „magyarorszagi felig-(se)magyarok!!
  mi is koszonjuk a dunaparti cipok emlekmu megbecseteniteset disznolabakkal altalatok!!
  jaaaaaaaa!!-(nektek barmit szabad barkik ellen,csak titeket ne mereszeljen kritizalni senki se!!)”
 • 2. queenmargareth1 2013. október 20. 17:23
  „délvidéki tesójaink fél és egész magyarok, köszönjük a megbecstelenítést!”
 • 1. queenmargareth1 2013. október 20. 09:34
  „ez nem lehet véletlen...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áder János megkoszorúzta Párizsban Nagy Imre és az forradalom mártírjainak síremlékét

A köztársasági elnök a Pere Lachaise temetőben tett látogatásával megkezdte kétnapos hivatalos… Tovább olvasom