Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Pengeváltás az elnökválasztási kampányban

Ausztria - Politikai pengeváltáshoz vezetett az osztrák elnökválasztási kampány két főszereplője között egy szerdai újságcikk, amely felidézte, hogy egyikük, a szociáldemokrata Heinz Fischer mostani államfő 1989-ben egy náci üdvözlés bekiabálásával szakított félbe egy jobboldali-populista parlamenti szónokot.
Fischer, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) akkori frakcióvezetője Sieg Heil!-t kiáltva szakította félbe az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyik képviselőjének, Siegfired Dillersbergernek a beszédét.

Az elnökválasztáson Fischer ellen jelöltet állító FPÖ szerint az államfő egy "vörös agitátor és provokátor képét mutatja". Az elnök kampányigazgatója válaszközleményében úgy fogalmazott: Fischer "tükröt akart tartani" az FPÖ-nek, hogy rámutasson "Sieg Heil-gondolkodásmódjukra".

A parlamenti jegyzőkönyv szerint a képviselő a pártfinanszírozási rendszert bírálta, amikor elhangzott a bekiabálás. A kampányigazgató azzal magyarázta Fischer közbeszólását, hogy az ülésen néhány FPÖ-képviselő "különösen kihívó módon" viselkedett.

A vitát kiváltó cikkben a Die Presse című mértékadó konzervatív napilap "kisiklásnak" nevezte a bekiabálást. Míg Rosenkranz nyomás alá került a holokauszttól való nem egyértelmű elhatárolódása miatt, a hivatalban lévő elnök kisiklása nagyobb feltűnés nélkül maradt - írta a lap. Egyúttal felidézte azt is, hogy az 1989-es karácsony előtti utolsó, meglehetősen oldott hangulatú ülésen hangzott el a "pikáns közbeszólás".

Az FPÖ jelöltje március elején támadások kereszttüzébe került Ausztriában, miután azt mondta a holokauszttagadást és a nemzetiszocialista eszmék terjesztését tiltó törvényről, hogy az a jelenlegi formájában részben sérti a szólásszabadságot. Az FPÖ kivételével valamennyi parlamenti párt elfogadhatatlannak ítélte meg Rosenkranz szavait. A politikusnő hetekig tartó vitát követően utóbb egyértelműen kijelentette, hogy léteztek gázkamrák.

Fischer kampányigazgatója szerint "nyilvánvalóan pánik tört ki az FPÖ soraiban, mert jelöltjüknek, Barbara Rosenkranznak nincs sikere". Felmérések szerint a biztos választók 71 százaléka szavazna Fischerre. Rosenkranz jelenleg 13 százalékkal áll a második helyen, népszerűsége néhány százalékkal esett a holokauszttagadási vita óta. Rajtuk kívül csak egy politikus, a parlamenten kívüli Keresztény Pártot képviselő Rudolf Gehring gyűjtötte össze az induláshoz szükséges hatezer aláírást.

2002-ben egy másik, ugyancsak gúnyos Sieg Heil!-bekiabálás nagyobb hullámokat keltett. Akkor Rudolf Edliner SPÖ-képviselő szájából hangzott el, szintén a parlamentben, Helene Partik-Pable FPÖ-s képviselőnő beszéde alatt. Edlinger később visszavonta, amit mondott és sajnálatának adott hangot az eset miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökken a turisták száma Romániában

Románia - Februárban 8,5 százalékkal csökkent a kereskedelmi szálláshelyeken megforduló turisták… Tovább olvasom