Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Pilóta nélküli repülőgépeket telepítettek Jemenbe

Jemen - Predator típusú, pilóta nélküli repülőgépeket telepített Jemenbe az Egyesült Államok, az országban rejtőzködő al-Kaida militánsok "levadászására" - jelentette vasárnap a The Washington Post.
A jemeni légtérben is már hónapok óta járőröznek Predatorok, de ezeket az ország határain kívüli bázisokról, a lap szerint feltehetően Katarból és Dzsibutiból vezérelték. A "hosszú évek után először" Jemenbe telepített drónokat ugyanakkor, a felkelők hollétével kapcsolatos információk hiányossága miatt, még nem vetették be. A Predatorokat a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) sikeresen alkalmazta tálibok pakisztáni búvóhelyeinek megsemmisítésekor.

A Jemenbe telepített távvezérlésű harci eszközök felett, Pakisztánnal ellentétben nem a CIA, hanem az amerikai haderő különleges műveleteinek egyesített parancsnoksága (JSOC) rendelkezik.

Névtelenséget kérő amerikai hivatalos források egyébként elégedettségüket fejezték ki a jemeni vezetés együttműködési készségével kapcsolatban. Szanaa amerikai tájékoztatás szerint abba is beleegyezett, hogy a Predatorokról rakétákat lőjenek ki. Ali Abdullah Száleh elnök azonban továbbra sem hajlandó harcoló amerikai egységeket beengedni az országba.

Ezzel szemben, a lapnak nyilatkozó jemeni illetékesek szerint az amerikaiak még nem kértek engedélyt rá, hogy támadásra is felhasználhassák a pilóta nélküli gépeket. Jemen az amerikai beavatkozás helyett inkább azt szeretné elérni, hogy Washington gyorsítsa fel a beígért hadfelszerelés, egyebek között a harci helikopterek szállítását.

A lap értesülése szerint a közelmúltban újabb CIA-egységek és mintegy 100 kiképzőtiszt érkezett az országba. Az elektronikus és informatikai hírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) jelentős mennyiségű, élvonalbeli lehallgató és megfigyelő berendezést telepített Jemenbe.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szocialisták állnak nyerésre a görög választásokon

Görögország - A kormányzó szocialisták állnak nyerésre a görög regionális és helyhatósági… Tovább olvasom