Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Pilóta nélküli repülőgépeket telepítettek Jemenbe

Jemen - Predator típusú, pilóta nélküli repülőgépeket telepített Jemenbe az Egyesült Államok, az országban rejtőzködő al-Kaida militánsok "levadászására" - jelentette vasárnap a The Washington Post.
A jemeni légtérben is már hónapok óta járőröznek Predatorok, de ezeket az ország határain kívüli bázisokról, a lap szerint feltehetően Katarból és Dzsibutiból vezérelték. A "hosszú évek után először" Jemenbe telepített drónokat ugyanakkor, a felkelők hollétével kapcsolatos információk hiányossága miatt, még nem vetették be. A Predatorokat a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) sikeresen alkalmazta tálibok pakisztáni búvóhelyeinek megsemmisítésekor.

A Jemenbe telepített távvezérlésű harci eszközök felett, Pakisztánnal ellentétben nem a CIA, hanem az amerikai haderő különleges műveleteinek egyesített parancsnoksága (JSOC) rendelkezik.

Névtelenséget kérő amerikai hivatalos források egyébként elégedettségüket fejezték ki a jemeni vezetés együttműködési készségével kapcsolatban. Szanaa amerikai tájékoztatás szerint abba is beleegyezett, hogy a Predatorokról rakétákat lőjenek ki. Ali Abdullah Száleh elnök azonban továbbra sem hajlandó harcoló amerikai egységeket beengedni az országba.

Ezzel szemben, a lapnak nyilatkozó jemeni illetékesek szerint az amerikaiak még nem kértek engedélyt rá, hogy támadásra is felhasználhassák a pilóta nélküli gépeket. Jemen az amerikai beavatkozás helyett inkább azt szeretné elérni, hogy Washington gyorsítsa fel a beígért hadfelszerelés, egyebek között a harci helikopterek szállítását.

A lap értesülése szerint a közelmúltban újabb CIA-egységek és mintegy 100 kiképzőtiszt érkezett az országba. Az elektronikus és informatikai hírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) jelentős mennyiségű, élvonalbeli lehallgató és megfigyelő berendezést telepített Jemenbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szocialisták állnak nyerésre a görög választásokon

Görögország - A kormányzó szocialisták állnak nyerésre a görög regionális és helyhatósági… Tovább olvasom