Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Putyin a vérontás beszüntetését sürgeti és párbeszédet szorgalmaz

Az ukrajnai "vérontás teljes beszüntetését" sürgette Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken, mintegy tíz órával az ideiglenes tűzszünet lejárta előtt, hozzátéve, hogy hosszú távú tűzszünetre van szükség a párbeszéd érdekében.
"A vérontás teljes beszüntetéséért lépünk fel a konfliktus egész térségében, beleértve mindenekelőtt a közös határvonal menti területeket" - jelentette ki Putyin a Kremlben azon az ünnepélyes eseményen, amelyen több külföldi ország új moszkvai nagykövete átadta megbízólevelét.

"Ukrajnának vissza kell térnie a béke, a párbeszéd és a megegyezés útjára. (...) A legfőbb az, hogy biztosítsák a hosszú távú tűzszünetet, mint szükséges feltételét annak, hogy tartalmas tárgyalások folyhassanak a kijevi hatóságok és a délkeleti régiók képviselői között" - hangsúlyozta az orosz államfő.

Putyin emellett kijelentette, hogy komoly gondot okoz számukra "a szomszédos országban dúló, elmérgesedett konfliktus".

"Az alkotmányellenes kijevi hatalomátvétel, valamint azok a kísérletek, hogy az ukrán népet mesterségesen választásra kényszerítsék Európa és Oroszország között, a szétesés szélére sodorták a társadalmat, és fájdalmas konfrontációhoz vezettek" - hangoztatta.

Az elnök hozzátette, hogy Oroszország őszintén törekszik a békefolyamat segítésére. A nyugati kormányok korábban többször felszólították a Kremlt, hogy tegyen lépéseket a kelet-ukrajnai felkelők lefegyverzése érdekében.

Petro Porosenko ukrán elnök egy hete béketervet jelentett be és június 27-ig tartó egyoldalú tűzszünetet hirdetett Kelet-Ukrajnában. Hétfőn a kelet-ukrajnai szakadárok is tűzszünett hirdettek péntek estig. A folytatódó harcok ellenére Porosenko pénteken egy brüsszeli diplomáciai forrás szerint beleegyezett abba, hogy 72 órával meghosszabbítsa az éjjel lejáró tűzszünetet, ugyanakkor ismét fegyverletételre szólította fel a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nácinak nevezte Porosenkót az orosz elnök tanácsadója

Nácinak nevezte Petro Porosenko ukrán államfőt az orosz elnök gazdasági tanácsadója. Tovább olvasom