Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Rasmussen: A NATO-nak újabb lépéseket kell tennie a keleti tagállamok védelmére

A katonai szervezet lépéseket tesz a törvénytelen orosz akciók miatt kialakult instabilitás kezelésére.
A NATO-nak további lépéseket kell tennie a szövetség tagállamainak védelme érdekében - jelentette ki pénteken Anders Fogh Rasmussen, a szervezet főtitkára, hozzátéve, hogy az intézkedéseknek csapattelepítéseket és hadgyakorlatokat is magukban kellene foglalniuk.

A NATO a kelet-európai tagállamok biztosítására fokozta a légi járőrözést a balti államokban, AWACS típusú, légtérfigyelő és -ellenőrző repülőgépeket telepített Lengyelországba és Romániába, valamint felülvizsgálta a fekete-tengeri haditengerészeti jelenlétét - hangsúlyozta Rasmussen a Roszen Plevneliev bolgár államfővel folytatott szófiai megbeszélése után tartott sajtótájékoztatóján.

A NATO-főtitkár elmondta, hogy a katonai szervezet lépéseket tesz a törvénytelen orosz akciók miatt kialakult instabilitás kezelésére. A szövetség képviselője politikai megoldást sürgetett és megismételte korábbi kijelentését, amely szerint bár a katonai tömb tagállamai nem tárgyalnak katonai akcióról, minden szükséges intézkedést megtesznek annak biztosítására, hogy hatékony legyen a kollektív védelem.

Rasmussen szerint ellentétesek a nemzetközi normákkal az arra irányuló orosz próbálkozások, hogy erővel új választóvonalakat hozzanak létre Európában, korlátozzák Ukrajna szuverenitását és újrateremtsék Moszkva befolyási övezetét.

A szervezet csütörtökön műholdas felvételeket tett közzé, amelyeken az látható, hogy 35-40 ezer orosz katona, s tankok, repülőgépek, tüzérségi fegyverek állomásoznak az ukrán határ mentén. Rasmussen ennek kapcsán arra szólította fel Oroszországot, hogy vonja vissza a fegyveres erőket a határ közeléből és kezdjen párbeszédet a nyugati országokkal.

"Senki nem akarja elszigetelni Oroszországot, Oroszország szándékosan szigeteli el magát, minden egyes nappal egy kicsit jobban" - mondta a NATO főtitkára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

IMF: finanszírozható Ukrajna államadóssága

Abelpolitikai válság és az Oroszországgal megromlott kapcsolatok ellenére Ukrajna küladóssága… Tovább olvasom