Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Rekordszámú jelölt a 2013-as Nobel-békedíjra

A 2013-as Nobel-békedíjra 259 jelölés érkezett, közöttük 209 magánszemély és 50 szervezet van.
Rekordszámú, 259 jelölés érkezett a 2013-as Nobel-békedíjra, a lányok tanulásáért harcoló, a tálibok által fejbe lőtt pakisztáni kislány mellett Kolumbia és Mianmar vezetője is szerepel közöttük.

A jelölési folyamat február 1-jén lezárult, a korábbi díjazottak mellettek jelölést küldhettek a többi között parlamenti képviselők és tudományos intézmények a világ minden tájáról.

Idén minden korábbinál több, 259 jelölés érkezett, közöttük 209 magánszemély és 50 szervezet van. A díjazott nevét október 12-én teszik közzé ki Oslóban – közölte hétfőn a norvég Nobel Bizottság. A megelőző – 2011. évi – rekord 241 jelölés volt.

A bizottság 50 éve titokban tartja a jelöltek névsorát, de a jelölők nyilvánosságra hozhatják az általuk jelöltek nevét.

Az így ismertté vált jelöltek között szerepel Malala Juszufzai, az a 15 éves pakisztáni lány, akit iszlamista fegyveresek sebesítettek meg tavaly ősszel, amiért kiállt a lányok oktatásáért, és bírálta a tálibokat. Jelölték a Memorial orosz emberi jogvédő szervezetet, s Bill Clinton volt amerikai elnököt. A jelöltek között van Juan Manuel Santos kolumbiai elnök, aki béketárgyalásokat kezdett a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) marxista gerillaszervezettel, valamint Thein Szein reformpárti mianmari államfő.

A jelöltek között szerepel még az orosz Ljudmila Alekszejeva másként gondolkodó, a moszkvai Helsinki Csoport alapítója, Szvetlana Gannuskina emberi jogi aktivista, valamint Lilija Sibanova, egy független választási megfigyelő szervezet vezetője.

Az 1901-ben elsőként átadott rangos kitüntetés egyike az Alfred Nobel svéd iparmágnás és feltaláló által alapított öt díjnak. Azok kaphatják, akik a legtöbbet tették a népek közötti testvériség, a leszerelés és a békekonferenciák előmozdításáért. A 8 millió svéd koronával (283,6 millió forint) járó díjat december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át a norvég fővárosban.

A tavalyi Nobel-békedíj kitüntetettje az Európai Unió volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pápaválasztás: XVI. Benedeknek írnak a Vatikánban tanácskozó bíborosok

Megkezdődött hétfőn a pápaválasztó konklávét megelőző bíborosi tanácskozás. Álpüspököt is találtak. Többen ellenzik a konklávé előre hozását. Tovább olvasom