Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Rendkívüli uniós csúcstalálkozót terveznek a görög pénzügyi válság miatt

Euróövezeti csúcstalálkozóra kerülhet sor a közeljövőben a görögországi adósságválság miatt - szivárgott ki az EU-tagországok pénzügyminisztereinek keddi találkozóján.

A brüsszeli ülés résztvevői közül többen súlyosnak minősítették a helyzetet, és egyesek úgy vélték, fennáll a kockázata, hogy a válság más euróövezeti országokra is átterjed. Ilyen értelmű nyilatkozatot tett mások mellett Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse.

Egyes források szerint a rendkívüli csúcsértekezletre még ebben a hónapban sor kerülhet. Hivatalosan nem erősítették meg azt a számos forrásból felbukkant értesülést, hogy a találkozót e héten pénteken tarthatják, és azon csak az euróövezeti államok vezetői vesznek majd részt.

A csúcstalálkozókkal kapcsolatos döntésekben az állam- és kormányfői EU-tanácsot elnöklő Herman Van Rompuy az első számú illetékes.

Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei kedd hajnalban az adósságválság enyhítésére, az átterjedés megakadályozásának biztosítására szolgáló intézkedéseket kilátásba helyező nyilatkozatot adtak ki, de ez nem nyugtatta meg a pénzügyi piacokat, amelyek immár nyíltan aggódnak amiatt, hogy a krízis hullámai az EU egyik legnagyobb tagállamát, Olaszországot is elérhetik.

A tervezett intézkedések között szerepel az euróövezeti ideiglenes stabilitási mechanizmus "rugalmasságának és méretének" növelése, a bajba került országoknak szánt hitelek futamidejének meghosszabbítása, valamint a kamatlábak csökkentése is szükség esetén. Az eurózóna pénzügyminiszteri csoportját vezető luxemburgi kormányfő, Jean-Claude Juncker múlt éjjel kijelentette: "Úgy gondoljuk, hogy ezek az eszközök képesek megállítani az euróövezeten belüli terjedést."

A teljes EU miniszteri tanácsa kedden arról adott ki közleményt, hogy jövőre megkezdődhet az adóssághelyzet javulása az unióban. Egyúttal arra szólította az érintett tagállamokat, hogy tegyenek további intézkedéseket az adósság leszorításának érdekében.

Egymásnak némiképp ellentmondó nyilatkozatok láttak napvilágot arra vonatkozóan is, hogy engedne-e az EU egy részleges államcsődöt Görögország esetében. Egyes miniszterek szerint ez nem zárható ki, más nyilatkozók viszont azt hangoztatták, hogy ez nem fordulhat elő egyetlen euróövezeti országnál sem.

Foglalkoztak a pénzügyminiszterek az uniós bankok helyzetének nemrég lezajlott értékelésével (stressz-teszt) is, amelynek eredményeit a közeljövőben hozzák nyilvánosságra. A nyilatkozó illetékesek szerint megállapodtak abban, hogy a kockázatosnak ítélt bankok esetében akár állami segítség árán is gondoskodni kell a kockázatok csökkentéséről, a megfelelő mértékű feltőkésítésről.

Olvasóink írták

  • 2. igazságkereső 2011. július 13. 09:34
    „Az uniós csúcstalálkozó sikeréhez annyiban kívánok hozzájárulni,hogy felkérem a résztvevőket,hogy deklarálják azt, hogy a helyzet kialakítása és a segítség megadása nem a görög szigetek megszerzésének szándékára irányul! Ugyan ez lehet a mottója,csak némileg más szinonimával a svájci frank körüli és évek óta tartó fiskális spekuláció és a multikulturális simli fenntartásával! Pedig csak döntés kérdése lehet,hogy nem szándékoznak tönkretenni senkit a virtuális és magyarországi "svájci frank alapú" elnevezéssel,akkor amikor már semmi nem függ össze semmivel a CHF virtuális árfolyamemelésével! Bizony jó lenne most már Magyarországon is megnyugtatni több százezer családot, és a pénzügyi fenyegetéseket ideje lenne a bankok részéről befejezni,hiszen kizárólag ők és csak is ők tehetnek erről az áldatlan állapotról. Olvassa el mindenki Dr. Boros Imre közismert és elismert közgazdász tanulmányát a Magyar Hírlap 2010.november 26.-ai pénteki számában "Mohó bankok diszkrét bája" címmel,valamint Torba Tamás ugyan csak elismert közgazdász tanulmányát,mely a Magyar Nemzet 2011.május 28.-ai számában jelent meg "Adósrabszolga devizahitelesek" címmel. E két tanulmányt jó lenne "kötelező olvasmány"-nak előírni a magyarországi bankvezetők részére is,mert akkor talán nem az ügyfeleiket tekintenék baleknak! De nem szabad figyelmen kívül hagyni Csécsi László írását sem, amely a Magyar Nemzet 2011.június 7.-i,keddi számában jelent meg "Kártérítést kérnek az adósok"címmel! Bizony az is jó lenne,ha a pénzügyi kormányzat is felébredne "Csipkerózsika álmából" és a semmit tenni nem akaró magyarországi bankokat a "helyére rakná",mert nyilvánvaló az, hogy az általuk gerjesztett "devizaválság" következtében is 350 milliárd forint tiszta nyereségre egyértelműen az ügyfeleik megtévesztésével tehettek szert! Itt az idő a cselekvésre!!”
  • 1. lukrecia 2011. július 12. 16:38
    „Az europai politikai fejesek is megakarjak lovagolni a tozsdei , es valuta piaci mozgasokat. Ezert keltik a valsagot megnagyobbra. osszehivast rendeznek, es mediaban puffogtatnak , kozben mindenkit jajjveszekelesre biztatnak , kernek, Kozben a piacokat elmozditjak a kivant iranyba, melyben mar jo elore felvettek a poziciokat. A 4-8 millios havi fizetesuk igy lesz borravalo , a tozsden elert haszonhoz kepest.
    nehogymar egy meno focista tobbet keressen mint ok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már az olasz és a spanyol eurótagság is kérdéses

A görögországi adósságválságot követően Olaszország és Spanyolország euróövezeti tagsága is kérdésessé vált. Tovább olvasom