Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Rendőrt kérnek minden brüsszeli tömegközlekedési eszközre

Állandó rendőri jelenlétet javasolnak a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) irányító testületének tagjai a belga főváros metrószerelvényein, autóbuszain és villamosain, miután szombaton halálos kimenetelű támadás érte a vállalat egyik helyszínelő felügyelőjét.
A húsvéti ünnepek alatt végig sztrájkoltak az STIB alkalmazottai, követelve a biztonsági intézkedések megerősítését a sérelmükre elkövetett erőszakcselekmények elszaporodása miatt. A szakszervezet és a cégvezetés hétfőn kora este megbeszélést kezdett Joëlle Milquet belga belügyminiszterrel és a Brüsszelt irányító - hivatalos rangja szerint (tartományi) miniszterelnöki tisztségű - Charles Picquével. Egyelőre azonban nem világos, hogy kedd reggel újra indul-e a tömegközlekedés a belga fővárosban.

A szombati halálos incidens előzménye egy viszonylag jelentéktelen baleset volt. Személyautó ütközött autóbusszal, és kihívták az STIB helyszínelő felügyelőjét. A férfi fényképet akart készíteni a balesetet okozó személyautóról, amelynek ittas vezetője telefonon riasztotta barátait. Egyikük, egy 28 éves férfi leütötte az STIB alkalmazottját. Az 56 éves, albán származású férfi, aki már harminc éve élt Belgiumban, a kórházban belehalt sérülésébe. Felesége mellett négy gyermeket hagyott hátra, közülük ketten szintén STIB-alkalmazottak. A tettes elmenekült a helyszínről, később azonban feladta magát a rendőrségen.

Hétfőn feszült hangulatú szakszervezeti gyűlést tartottak az STIB alkalmazottai, majd képviselőik tárgyalást kezdtek a kormányzati tényezőkkel. A vállalatirányítás igyekezett nagy mértékben azonosulni a szakszervezeti követelésekkel, és olyan javaslatokat terjesztett elő, amelyek legfontosabb pontja a rendőri jelenlét biztosítása - tartalékos rendőri állomány bevetésével - az STIB "egész hálózatán". A szakszervezeti követelések szerint ez valamennyi járművet kellene, hogy jelentse. Eddig csupán a metróállomásokon volt biztosított a rendőri jelenlét.

A cégvezetés tervei szerint újra felállítanák a nagy forgalmú csomópontokon a korábban felszámolt STIB ellenőrző állomásokat, valamint "forró számot" létesítenének a balesetek, incidensek, biztonsági problémák bejelentésére. Az STIB-t irányító testület azt is kívánatosnak tartaná, ha megerősítenék ellenőreik hatósági jogkörét, biztosítva hatékonyabb fellépésüket.

Az érvényes jeggyel vagy bérlettel nyitható ki- és beléptető kapukat minden metróállomáson fel kellene szerelni, és meg kellene teremteni annak a lehetőségét, hogy egyetlen gombnyomással akár az egész állomást lezárják - hangzott el a javaslatok között. Fontolóra vették azt is, hogy szükség esetén ezentúl lehetőleg egyszerre két helyszínelő felügyelőt küldenek ki, különösen, ha az éjszakai órákban kell intézkedni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordhitelt vett fel Portugália

Minden eddiginél több pénzt vettek kölcsönbe a portugál bankok az Európai Központi Banktól… Tovább olvasom