Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Riadókészültségben az észak-koreai hadsereg

Észak-Korea - Riadókészültségbe helyezték az észak-koreai hadsereget, a tartalékosokat, sőt a civileket is - ezt állította kedden egy dél-koreai segélyszervezet. Az AFP szerint a nagy hatótávolságú észak-koreai rakéta kísérlete miatt rendelték el a készültséget.

Információk szerint a reguláris hadsereg tagjainak tilos elhagyniuk a laktanyákat, és bevetésre kész állapotban kell lenniük, akárcsak a tartalékosoknak.

- Utolsó információnk szerint szinte mindent felnőtt készenlétben van, ahogy nő a feszültség az állítólagos kommunikációs műhold közelgő fellövése miatt - mondta Li Seng Jong, a Jóbarátok nevű dél-koreai segélyszervezet egyik vezetője, aki szerint minden civil férfinak megtiltották, hogy elutazzon otthonából. Li szerint Észak-Korea majdnem olyan állapotban van, mintha háborúra készülne.

Háborúra várva. A dél-koreai partoknál már amerikai rombolók állomásoznak. Fotó: daylife.com
Háborúra várva. A dél-koreai partoknál már amerikai rombolók állomásoznak.
Fotó: daylife.com

Dél-koreai katonai információk szerint Észak-Koreának 1,2 milliós reguláris hadserege van, és becslések szerint 7,7 millió a tartalékosok száma, ami a lakosság 30 százaléka.

Nukleáris robbanófejeket gyűjt Észak-Korea?

Hírszerző ügynökségek szerint Észak-Korea nukleáris robbanófejeket gyűjt össze a Rodong nevű közép-hatótávolságú rakétájához, amely képes Japánt is elérni. Ezt kedden közölte egy tekintélyes elemző - írta az AFP.

Daniel Pinkston, a brüsszeli székhelyű International Crisis Group nevű szervezet elemzője szerint legkevesebb öt, de esetleg nyolc atom robbanófejet készít elő a sztálinista rezsim a Rodong földi alatti kilövő állásánál. Az elemző szerint lehet, hogy igaz, lehet, hogy nem ez az információ, de a lényeg, hogy elrettentő hatása van, amennyiben mások tényként fogadják el. Pinkston, aki szerint az atomfegyverek ellenőrzését közvetlenül a vezér, Kim Dszong Il végzi, nem volt hajlandó megnevezni a forrásait. A dél-koreai hírszerzés egyelőre nem kommentálta az információt.

Hivatalos hírszerzési források korábban nem állították azt, hogy Észak-Korea, amely 2006-ban atomkísérletet hajtott végre, képes arra, hogy nukleáris robbanófejeket készítsen. Hírszerzési források szerint Phenjannak legkevesebb 200 közép-hatótávolságú, tehát 1300 kilométeres körben bármilyen célpontot elérő rakétája van.

Phenjan néhány napon belül egy nagy hatótávolságú rakétát lő fel, de külföldi hírszerzési források szerint nem valószínű, hogy ehhez a típushoz megfelelő atomfejekkel rendelkezik a rezsim.

Olvasóink írták

  • 2. PEPE 2009. március 31. 10:25
    „Van azoknak elég bajuk, mint hogy, háborút indítsanak bárki elen. Propi az egész.”
  • 1. sima 2009. március 31. 10:05
    „Addig nézegetik észak-koreát műholdról , amig a kedves vezető az üldözési mániától meghülyül és kilővi a rakétáit. Meg kellene előzni és még a kilővés elött, rájukrobbantani az összes atomtöltetet , még mielött lakhatatlan területté változtatja fél ázsiát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megkérdezettek döntő többség támogatja a reformokat

Az emberek nagy része támogatja a nemzetközi pénzügyi rendszer reformját. Ez írta hétfőn a BBC,… Tovább olvasom