Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Rio+20 - Nincs egyezség a zárónyilatkozat tartalmáról

Magyarországot a konferencián Áder János köztársasági elnök képviseli.
Nem jutottak megegyezésre a helyi idő szerint pénteken lezárult előkészítő tárgyalásokon a fenntartható fejlődésről szóló Rio+20 konferencia résztvevői a tanácskozás zárónyilatkozatának tervezetéről Brazíliában.

A Rio de Janeiróban zajló csúcsértekezleten június 20. és 22. között vesznek részt az állam- és kormányfők. Péntekig mintegy 190 ország küldöttei próbáltak egyezségre jutni arról, hogy mi szerepeljen a végső deklarációban. A delegációknak három napjuk volt, de csak a szöveg harmadában jutottak közös nevezőre.

Szombattól ezért az ENSZ-tanácskozásnak otthont adó Brazília veszi kézbe a csúcstalálkozó elnökeként az egyeztetést, hogy tető alá hozza A jövő, amelyet akarunk címet viselő dokumentumról szóló megegyezést.

"Célunk, hogy a tárgyalásokat legkésőbb június 19-én lezárjuk, de ha lehet, akkor még hamarabb" - mondta Luiz Alberto Figueiredo, a tanácskozás koordinátora. Nikhil Seth, az ENSZ-főtitkár hivatalának képviselője nem zárta ki, hogy néhány témában a Rio de Janeiróba utazó több mint 130 állam- és kormányfőnek kell megegyezésre jutni. "Az idő a legnagyobb ellenségünk" - jelentette ki. Figueirado ezzel szemben úgy fogalmazott: "Nem áll szándékunkban nyitott kérdéseket hátrahagyni az államfőknek".

Vita alakult ki az előkészítő tárgyalásokon a finanszírozásról és a tudásátadásról. A fejlődő országokat tömörítő G77-csoport kivonult a "zöld ökonómia" témafejezet tárgyalásáról, azzal vádolva az ipari országokat, hogy nem mutatnak készséget az erről szóló ügyek finanszírozását lehetővé tevő alap létrehozására.

Brazília zárt ajtós megbeszéléseken azon fáradozott, hogy előrelépést érjen el az energia és az ENSZ Környezetvédelmi Programja, az UNEP tervezett átértékelése terén is.

Rio de Janeiróban közben megkezdődött a Népek csúcsa nevű alternatív tanácskozás, amelyre 30 ezer embert várnak.

A Rio+20 konferenciát a brazil metropoliszban 1992-ben megrendezett Föld-konferencia húszadik évfordulója alkalmából tartják, hogy megállapodás szülessen többek közt az éghajlatváltozás és az élelmezés kérdéseire adandó válaszokról.

Magyarországot a konferencián Áder János köztársasági elnök képviseli. Néhány nagyhatalom vezetője, egyebek közt Barack Obama amerikai elnök, Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök azonban távol marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezer liter tokajit folyattak ki a betörők

Az eset a zempléni régióban lévő szlovák Velaty községben, egy ismert helyi nagyvállalkozó, Mikulás… Tovább olvasom