Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Róma rendezési javaslata, Kadhafi száműzetése

Róma - Rendezési javaslatot tett a líbiai válság megoldására Franco Frattini olasz külügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban; a római elképzelés szerint Moammer Kadhafi líbiai elnök száműzetésbe vonulna.
A La Repubblica című római baloldali lapnak nyilatkozva Frattini közölte: most, hogy sem Európa, sem az ENSZ nem tekinti elfogadható tárgyalópartnernek Kadhafit, nem lehet számításba venni olyan megoldást, hogy ő hatalmon maradjon. Frattini úgy fogalmazott, hogy "Kadhafi száműzetése esetén másként alakulnának a dolgok". Mint mondta: még a Kadhafi-rezsimen belül is vannak olyan emberek, akik "ezen dolgoznak".

Frattini közölte, hogy olasz részről kedden mutatják be a rendezési tervet a líbiai hadműveletben részt vevő országok és a térségbeli államok londoni külügyminiszteri találkozóján. Róma azt szeretné, ha a terv közös német-olasz javaslat lenne, s Frattini szerint nem kizárt, hogy kedden Berlinnel közösen teszik le az asztalra a javaslatot.

A terv az ENSZ felügyelete alatt megvalósuló tűzszünetet és széles körű tanácskozást irányoz elő líbiai törzsekkel. Emellett létrejönne egy "állandó humanitárius folyosó", amely kialakításán már dolgozik a török és az olasz kormány - mondta az olasz külügyminiszter. Szerinte a terv megvalósításába be kell vonni a líbiai törzsi csoportokat, legalábbis közülük a legjelentősebbeket. "Ezután együtt fognak dolgozni mindnyájan egy líbiai alkotmány kidolgozásán" - mondta Frattini.

Líbia 1911 és 1942 között volt olasz gyarmat. A 2008-ban kötött líbiai-olasz megállapodásban Róma kötelezettséget vállalt a gyarmati korszakban okozott károk megtérítéséért, és e szerződés révén Olaszország Líbia legnagyobb kereskedelmi partnerévé vált. Az ENI olasz olajipari vállalat a legnagyobb külföldi befektető az észak-afrikai országban, ahol több mint 150 olasz vállalat van jelen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbiából menekülteket szállító hajó érkezett az olasz partokhoz

Az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigete közelébe érkezett egy afrikai menekülteket szállító hajó szombat este, az első, amely a harcok kezdete óta Líbiából indult. Tovább olvasom