Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Sarkozy: szükség van Moszkva segítségére Líbiában

A francia elnök pénteken elismerte, hogy a Nyugatnak szüksége van Dmitrij Medvegyev orosz elnök segítségére a líbiai helyzet rendezéséhez, de nem erősítette meg azt az orosz bejelentést, hogy közvetítésre kérte fel Moszkvát Moammer Kadhafi líbiai vezető távozása érdekében.
"Igen, szükségünk van Medvegyev elnök támogatására. Üdvözöljük ezt a segítséget. Közvetítés nem lehetséges Kadhafival. A katonáknak vissza kell térniük a laktanyákba és Kadhafinak mennie kell. A távozás módjáról tárgyalhatunk" - hangsúlyozta Nicolas Sarkozy a franciaországi Deauville-ban, a világ hét legfejlettebb ipari országát és Oroszországot tömörítő Nyolcak csoportjának (G8) csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatón.

Hasonlóan nyilatkozott David Cameron brit miniszterelnök is, aki bármiféle közvetítés előfeltételének Kadhafi távozását jelölte meg. "Számos közvetítési ajánlat elhangzott. Nem ismerek konkrét orosz közvetítési ajánlatot, ilyesmiről nem beszéltem Dmitrij Medvegyevvel" - mondta Cameron.

A brit kormányfő arról is szólt, hogy a NATO-hadműveletek "új szakaszba" léptek Líbiában, miután Párizs után London is harci helikopterek bevetését jelentette be, amelyekkel Cameron szerint a Kadhafi elleni katonai fellépés hatékonyabb lehet. "A líbiai rezsim defenzívában van" - tette hozzá.

A francia elnök kiemelte, "nagy egyetértés" volt a Nyolcak között arról, hogy a civil lakosság védelmének érdekében erősíteni kell a katonai beavatkozást Líbiában. Sarkozy azt is megerősítette, hogy Cameronnal együtt szeretne mielőbb a felkelők székhelyének számító kelet-líbiai Bengáziba látogatni, de a pontos időpontot nem jelölték meg.

Orosz részről több illetékes is azt közölte Deauville-ban, hogy Barack Obama amerikai és Nicolas Sarkozy francia elnök közvetítésre kérte orosz kollegájukat a líbiai konfliktusban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának elfogadásakor - amelynek alapján a Nyugat folytatja líbiai offenzíváját - Oroszország tartózkodott, s korábban nem kívánta Párizs és Washington azon nyilatkozatait támogatni, amelyekben távozásra szólították fel a líbiai vezetőt. A orosz vezetés azonban Deauville-ban hivatalosan is elismerte, hogy Kadhafinak mennie kell, s alá is írta a zárónyilatkozatnak az erre vonatkozó kitételét.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök deauville-i sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a "nemzetközi közösség nem tekinti többé legitim vezetőnek" Kadhafit. Bejelentette továbbá, hogy Mihail Margelov, Oroszország afrikai főképviselője személyében megbízottat küld Bengáziba. "Szó szerint azonnal elindul Bengáziba" - hangsúlyozta Medvegyev, aki egyébként személyesen is megerősítette: "Felajánlottam a közvetítést partnereinknek. Mindenki úgy gondolja, hogy az hasznos lesz".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ultranacionalista tüntetés Újvidéken - összetűzés a rendőrséggel

Szerbia - Mintegy ötszáz ember vett részt csütörtökön Újvidéken egy ultranacionalista tüntetésen,… Tovább olvasom