Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Sarkvidéki hideg Angliában

Sarkvidékivé kezdenek válni az időjárási körülmények Angliában, ahol ismét budapesti légi járatokat is törölni kellett, Németországban pedig rendkívüli gondokat okoz a szinte sarkvidéki hideg és az újabb hóesés.
Anglia középső és déli vidékein - ahol előző nap fél méteres hó esett - csütörtök reggel mínusz 18 fokot mértek, ami 20 fokkal hidegebb az ilyenkor szokásos hajnali hőmérsékletnél - jelentette Kertész Róbert, az MTI londoni tudósítója.

A londoni Gatwick repülőtérre közlekedő csütörtök délelőtti Malév-járatot ismét törölték. A Malévot is képviselő londoni ügynökségnél az MTI-nek csütörtökön elmondták: az előző napi járattörlések nyomán "amennyi utast csak lehetett", átszállítottak Gatwickről a Heathrow repülőtérre, ahonnan a British Airways közlekedtet járatokat Ferihegyre. Még így is "számos utas" a Gatwick repülőtéren töltötte az éjszakát.

Az ügynökség szóvivője a gatwicki helyzetről elmondta: előző este egy Malév-járatnak sikerült leszállnia Gatwicken, de az utasoknak öt órát kellett várniuk, mire elhagyhatták a repülőgépet, mert a behavazott légikikötőben nem volt biztonságosan használható, szabad repülőgépparkoló. Az illetékes szerint csütörtökön megpróbálnak egy menetrenden kívüli járatot beiktatni a Londonban maradt budapesti utasok elszállítására, de ez "egyelőre nem garantált".

A londoni magyar főkonzulátuson az MTI érdeklődésére csütörtökön elmondták, hogy magyar utas eddig nem kért konzuli segítséget a járattörlések miatt.

Közben újra elromlott egy Eurostar szuperexpressz a Csatorna-alagút London felé vezető szakaszában. A vonatot műszaki mentőegység vontatta ki az alagútból. A 300 kilométeres sebességgel közlekedő szerelvények közül karácsony előtt egyszerre öt állt le az angol partok felé vezető alagútszakaszban, összesen több mint kétezer utassal. Az utasok többsége akkor 12-16 órát töltött az alagút mélyén. A Eurostar szóvivője közölte, ezúttal nem elsősorban a nagy hideg, hanem "pályaműszaki gondok" okozták a leállást.

Angliában és Walesben tízezer iskolában szünetel a tanítás.

Rendkívüli gondokat okoz a szinte sarkvidéki hideg és a csütörtökön kezdődött újabb hóesés Németországban is. A havazás megerősítette azokat az előrejelzéseket, amelyek szerint a hét végére Németországban valóságos hókáosz várható. A meteorológusok ugyanis péntektől rég nem látott mennyiségű havat jósolnak - jelentette Pietsch Lajos, az MTI berlini tudósítója.

A Németországban is szokatlan, a mínusz 10 fokot napközben megközelítő hideg, a fagy és a jég mind nagyobb fennakadásokat okoz a közúti, a vasúti és a légi közlekedésben is. Az utakon - és különösen az autópályákon - sok a közlekedési baleset, a vonatok pedig egyes, a hó és a jég miatt egyelőre használhatatlanná vált vonalakon egyáltalán nem, másutt pedig a menetrendben rögzítettnél jóval ritkábban közlekednek. A pályaudvarok zsúfolásig teltek a késve érkező szerelvényekre váró utasokkal, és mindenütt nagy a felháborodás, illetve a türelmetlenség. A fagy és a jég miatt az elmúlt órákban több németországi repülőtérről késve indultak a repülőgépek.

Havazás és jegessé vált utak akadályozták a közúti közlekedést Spanyolország nagy részében. A hatóságok közlése szerint elsősorban az északi régió szenvedte meg a kemény téli időjárást. Számos országutat és hegyi hágót le kellett zárni, illetve utóbbiak csak hólánccal voltak járhatók. Madridban is havazott. A délen fekvő Cádiz térségében kiadós esőzés okozott gondot, vízzel árasztva el utakat, pincéket és mélygarázsokat.

Az Egyesült Államok középső és keleti felében elterülő államok csütörtökön is a napok óta tartó sarki hideg szorításában voltak; a hideg a déli Floridáig hatol, ahol a tampai nemzetközi repülőtéren több járat csak késve szállhatott fel a gépek jegesedése miatt.

A makacs hideghullám hatalmas térségekben nehezíti meg az amerikaiak életét az országnak a Sziklás-hegységtől keletre eső területein; Floridában a gazdák továbbra is azért küzdenek, hogy megóvják az epertermést és a citrusültetvényeket.

Az előrejelzések szerint a szokatlanul tartós rideg időjárás a hétvégéig bizonyosan kitart. Még a Mexikói-öböl partján is havazást jósolnak a Dél-Karolinától a Louisianáig húzódó sávban; éjszaka több helyen -17 Celsius foknál hidegebb szelek söpörtek végig.

A kemény tél több térségben rekord havazást hozott, Ohio északi részén újabb 12-15 centiméter hó hullott. A Kanadával határos Észak-Dakotában a havazás közepette helyenként -46 fokos hideget mérnek. Veszélyes lehűlés várható a következő napokban is, Dél-Dakotában és Nebraskában is.

New York államban egy nő a csecsemőjével együtt meghalt, amikor kocsija egy havas úton megcsúszott, és egy pótkocsit vontató terepjáróba csapódott. Mississippiben egy 68 éves férfival a kihűlés végzett. Tennessee államban a héten legalább négy ember halálát okozta a hideg időjárás.

A déli szövetségi államokban telente ugyan előfordulnak hideg napok, de az ritkán történik meg, hogy 1-2 napnál tovább tart a +10 Celsius fok alatti hőmérséklet. Sok házat nem úgy építettek, hogy ilyen dermesztő hidegeknek ellenálljanak, a vízvezetékek például nem szigeteltek.

A kínai hatóságok több száz gyár ideiglenes leállítását rendelték el az ország középső részén, hogy elegendő energiát tudjanak biztosítani a lakóházak fűtésére a rendkívüli hidegben. A Sanghajtól délnyugatra eső Vuhan (Wuhan) városban csaknem kétezer acélkohó, élelmiszer-feldolgozó és egyéb gyár zár be hetente két napra december vége óta.

Az ország legnagyobb áramszolgáltatója szerint a kínai erőművek többsége rendben működik, ám a szénkészletek vészesen fogynak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törzsi harcok Dél-Szudánban

Egymással rivalizáló dél-szudáni törzsek összecsapásában a nueriek megölték a dinka törzs legalább… Tovább olvasom