Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Sigmar Gabriel a Német Szociáldemokrata párt új elnöke

Sigmar Gabriel lett a tizenegy év kormányzati szerepvállalása után ellenzékbe kényszerült Német Szociáldemokrata Párt (SPD) új elnöke.
Az 50 esztendős politikust pénteken este a párt drezdai kongresszusán választották meg nagy többséggel az SPD elnökévé.

Sigmar Gabriel a szeptember végi választásokig hatalmon lévő nagykoalíciós kormány környezetvédelmi minisztere volt, 1999 és 2003 között pedig az alsó-szászországi tartományi kormány élén állt.

Gabriel a második világháború óta a párt 12. elnöke. Tisztségében az eddigi elnököt, Franz Münteferinget váltotta fel. Az SPD új főtitkára a távozó Hubertus Helil helyett a baloldali szárny vezetője, Andrea Nahles lett, és a küldöttek négy alelnököt is választottak.

A szociáldemokrata párt a szeptember végi választásokon a szavazatok mindössze 23 százalékát szerezte meg, ami az elmúlt évtizedek legrosszabb választási szereplése. Ezek után döntött úgy az SPD elnöksége, hogy új vezetéssel vág neki az immár ellenzéki szerepnek. Az egyetlen "régi motoros", a korábbi kancellárjelölt és külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier, aki a párt parlamenti frakciójának vezetője lett.

A személyi döntések szakértők szerint egyértelműen a párt balra tolódását erősítik meg. Az elmúlt hetekben több magas rangú szociáldemokrata politikus baloldali irányváltást sürgetett, és állást foglalt a Baloldal pártja felé történő nyitás mellett.

A balra tolódást, a hagyományos szociáldemokrata értékek erősebb hangsúlyozását és a nagyobb szociális elkötelezettséget, közvetve a korábbi Schröder-kormány által kezdeményezett reformok megtagadását támasztja alá az a programtervezet is, amelyet a több mint 500 küldött a háromnapos kongresszuson fogad el.

Kongresszusi beszédében az új elnök - aki minisztersége idején az atomenergia, illetve az atomerőművek egyik legádázabb ellenfele volt - az elmúlt időszakban támogatottságát vesztett és belső viszályoktól gyötört pártot összefogásra szólította fel. Nem hagyott kétséget afelől, hogy a hagyományos szociáldemokrata politizálás híve, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy az SPD politikájában az elmúlt években "nem volt minden rossz."

Az új elnök a választási kudarc mélyreható elemzését sürgette, és arra szólított fel, hogy a párt egy éven belül dolgozza ki válaszát a legégetőbb szociális, illetve munkaerő-piaci kérdésekre. A Baloldal pártjával való későbbi koalíció lehetőségét egyáltalán nem zárta ki, de egyértelműen nem is kötelezte el magát mellette. hangsúlyozta az SPD önálló irányvonalát, utalva arra: a német szociáldemokrácia nem a más pártoktól való elhatárolódással, és nem is az egyes pártokkal való szövetkezéssel kívánja azonosítani saját magát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dalos György előadása a vasfüggöny lehullásáról

Dalos György Berlinben élő magyar író, publicista 1989: a vasfüggöny leomlása, a kelet-európai… Tovább olvasom