Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Spanyolország kimenekíti segélymunkásait Algériából

Spanyolország kimenekíti segélymunkásait a nyugat-algériai Tinduf menekülttáborából, mert megalapozott értesülések szerint mali terrorista csoportok megtámadhatják és elrabolhatják őket.
José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter szombaton tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a spanyol légierő egyik gépe már útnak indult és éjjel érkezik vissza Madridba a segélymunkásokkal. A tizenkét spanyol mellett két francia és egy olasz állampolgárt is evakuálnak, az algériai hatóságok segítségével már mindannyian egy biztonságos katonai támaszponton várják a repülőt.

Maliban július 18-án engedtek szabadon elrablói két spanyol és egy olasz segélymunkást, akiket tavaly októberben hurcoltak magukkal a tindufi menekülttáborból. Az Iszlám Maghreb al-Kaidájával (AQMI) szövetséges Mozgalom a Nyugat-afrikai Dzsihád Egységért (MUJAO) nevű iszlamista csoport, amely Mali északi részén fészkelte be magát, legalább egy Mauritániában bebörtönzött iszlám szélsőséges elengedését csikarta ki a három nyugati túszért cserébe.

Az elrabolt és a Szaharában fogva tartott túszokért már dollármilliókat fizettek ki iszlamista csoportoknak, de az AQMI így is megölte legalább hat nyugati foglyát 2009 és 2011 között.

A spanyol külügyminiszter emlékeztetett: az Afrikai Unió és a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) néhány napja arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy fogadjon el határozatot egy Maliba történő katonai beavatkozás engedélyezéséről. Az átmeneti hatóságok támogatása mellett ennek az is célja lenne, hogy kifüstöljék az ország északi részéről a terrorista csoportokat.

Elemzők szerint a Szahara déli peremén, Mali északi részén új "Afganisztán" kialakulása fenyeget. Ebben a helyzetben Spanyolország támogatja az afrikai erőfeszítéseket, ideértve a katonai beavatkozást, és kész európai szövetségeseivel megvitatni, hogy miként tudna hozzájárulni a küldetés sikeréhez - mondta a spanyol diplomácia irányítója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiéleződött a helyzet a Libanon északi részén

A szíriai események hátterében kiéleződött a helyzet a libanoni Tripoli városban, ahol fegyveresek… Tovább olvasom