Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Stefan Füle szerint jól indulnak Szerbia EU-csatlakozásának tárgyalásai

Belgrádban tárgyalt hétfőn Stefan Füle, az Európai Unió bővítési biztosa és bizakodóan beszélt Szerbia EU-felvételi tárgyalásainak előkészítéséről.
Füle szerint még a görög uniós elnökség végéig, azaz idén júniusig 18 csatlakozási fejezet tekintetében befejeződhet vagy végső szakaszba juthat Szerbia tagjelölti alkalmasságának átvilágítása.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel folytatott tárgyalásai után Füle közös sajtóértekezletükön számolt be arról, hogy - az összesen 35 fejezetből - hét fejezetet már sikerült átvilágítani, és további hét fejezet tekintetében is zajlik az uniós joganyag ismertetése, valamint a szerb és az uniós joganyag összevetése.

Az uniós biztos megjegyezte, hogy Brüsszel tiszteletben tartja Szerbia álláspontját az ukrán válságról, mivel szuverén ország.
Belgrád más kormányoknál jobban ódzkodik attól, hogy szankciókat hozzon Oroszország ellen.

Vucic az ukrán válsággal kapcsolatban azt mondta, hogy Szerbia kiáll minden ENSZ-tagállam területi egységéért, köztük Ukrajna integritásáért. Ugyanakkor közölte: azt kérte Fülétől, hogy Belgrád megtarthassa álláspontját és tartózkodhasson Oroszország elleni szankciók kirovásától.

"Meglehet, hogy zord voltam ebben a témában - néha tudok ilyen lenni -, és ezért elnézést kértem Fülétől és többi vendégeinktől" - mondta Vucic.

Szerbia januárban kezdett tárgyalásokat Brüsszellel az ország EU-felvételéről. Vucic reméli, hogy 2020-ra Szerbia tagja lehet az Uniónak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12 milliárd dolláros segélycsomagot oszt szét Kína Afrikában

Li Ko-csiang miniszterelnök megígérte a fekete kontinensnek szánt hitelkeret 10 milliárd dollárral… Tovább olvasom