Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Súlyos börtönbüntetést kapott a pekingi palotaváros tolvaja

Tizenhárom évi börtönbüntetésre ítélték azt a kínai vidéki gazdálkodót, aki 2011 májusában kulturális ereklyéket lopott el a pekingi Palotamúzeumból, közismertebb nevén, a Tiltott Városból - jelentette a kínai média hétfőn.
Tizenhárom évi börtönbüntetésre ítéltek egy a kínai vidéki gazdálkodót, aki 2011 májusában kulturális ereklyéket lopott el a pekingi Palotamúzeumból, közismertebb nevén a Tiltott Városból - jelentette a kínai média hétfőn.

A 27 éves Si Paj-kujt (Shi Baikui) ezenkívül 13 ezer jüan (450 ezer forint) megfizetésére kötelezték, és három évre megfosztották politikai jogainak gyakorlásától - áll a pekingi másodfokú bíróság ítéletében. Az ítélet indoklásakor, enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy Si mindent töredelmesen bevallott, együttműködő volt, és megbánást tanúsított.

A kelet-kínai Santung (Shandong) tartományból származó férfi a kínai császárok Peking belvárosában található egykori lakhelyéről kilenc, drágakövekkel díszített, század eleji kiállított aranytárgyat vett magához. Ötöt a nagy sietségben még a Tiltott Város területén elvesztett, majd miután a megmaradt négyet nem tudta értékesíteni, másnap eldobta őket. A rendőrség hat tárgyat talált meg, három még hiányzik. Ezek értéke összesen mintegy 150 ezer jüan, több mint 5 millió forint.

A tolvajt 58 óra alatt találták meg egy Fengtaj (Fengtai) kerületi internetkávézóban. Elfogásakor azt mondta a rendőröknek, csak a császári palotaváros tárlatlátogatása közben született meg benne a gondolat, hogy a bemutatott tárgyakból magához vegyen néhányat. Később keresett magának egy jó búvóhelyet, majd zárás után betört egy ablakot, bemászott a terembe, hatástalanította a riasztóberendezést, és zsebre tette a kiállítási tárgyakat.

A nyomozók megállapítása szerint korábbról több lopás, egy laptop, egy mobiltelefon, valamint egy 500 jüant (17,5 ezer forint) tartalmazó pénztárca is volt a férfi számláján.

Az időszaki kiállítás eltűnt ereklyéit, köztük egy díszes tárcát és tükrös női szépítkező készletet egy magángyűjtemény, a hongkongi Liang Ji (Liang Yi) múzeum adta kölcsön a fővárosi palotamúzeumnak. Összértékük meghaladta a 410 ezer jüant (14,3 millió forint).

A tiltott városi eset azért is keltett nagy visszhangot a hazai és a külföldi sajtóban, mert ráirányította a figyelmet a biztonsági rendszer súlyos hiányosságaira. A közvélemény felháborodása nyomán a múzeum új kurátora bejelentette, hogy elavult biztonsági berendezéseiket felújítják, s a múlt év végéig a munka 60 százalékával végeztek. San Csi-hsziang (Shan Jixiang) a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a Palotamúzeumnak "a világ legkorszerűbb" biztonsági berendezéseivel és technológiájával kell rendelkeznie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mitt Romney nyerte meg az amerikai republikánusok előválasztását Puerto Rico államban

Mitt Romney nyerte meg a Puerto Rico amerikai szövetségi államban vasárnap megrendezett republikánus… Tovább olvasom