Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Száz olasz városban tüntettek Berlusconi ellen

Ezrek vonultak az utcákra szombaton Olaszország mintegy száz városában, hogy Silvio Berlusconi konzervatív kormánya ellen tüntessenek.
A tiltakozás mindenekelőtt a kormány tervezett alkotmánymódosítása ellen irányult. Újra demonstráltak emellett az egyetemisták és a főiskolások az oktatási rendszerben tervezett újabb megszorítások miatt - jelentette az olasz média.

Romában ezrek vonultak végig a történelmi belvároson egyebek közt egy 60 méter hosszú szalagtranszparens alatt, amelyen az állt: "Megvédjük az alkotmányt - ha nem most, akkor mikor?"

Szolidaritási megmozdulásokra került sor több európai fővárosban is, például Madridban, Prágában, Londonban és Párizsban.

A többszörösen perbe fogott 74 éves olasz kormányfő kabinetje csütörtökön - éppen az egyik ellene indított korrupciós eljárás újrafelvételének napján - fogadott el reformtervet az olasz igazságügyi rendszer jelentős átalakítására.

A tervezet élesen elválasztaná a vizsgálóbírók munkáját az ítélkező bírókétól. A Berlusconival többször összeütközésbe került Legfelsőbb Bírói Tanács tevékenységi körét is megreformálnák; elveszik tőle a bíróságok fölötti felügyeleti jogot, s átadják azt egy külön testületnek, amelynek tagjai az igazságszolgáltatás rendszerén kívül álló emberek lesznek. Az elképzelés szerint hibás bírói ítéletek esetén az elítéltek az érintetteket beperelhetik, kártérítést követelve.

A szombati demonstráció a sokadik hasonló megmozdulás volt Olaszországban. A tüntetéseket a "Ha nem most, akkor mikor?" elnevezésű csoport szervezi, ugyanaz, amelynek felhívására február 13-án több mint kétszáz olasz városban félmillióan vonultak utcára, hogy demonstráljanak a sorozatosan szexbotrányokba keveredő Silvio Berlusconi miniszterelnök ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nő a szökőár áldozatainak száma

A Kyodo japán hírügynökség szombat esti összegzése szerint meghaladhatja az 1600-at is a pénteki kettős katasztrófa halálos áldozatainak és az eltűnteknek a száma. Tovább olvasom