Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Százezrek maradtak áram nélkül a viharos idő miatt Franciaországban és Nagy-Britanniában

Kanadában és az Egyesült Államokban továbbra sem állt helyre az áramellátás
Kanadában és az Egyesült Államokban továbbra sem állt helyre az áramellátás

Bár az energiaszolgáltatók kedden nagy erőkkel dolgoztak, még mindig százezreket fenyeget az a veszély Kanadában és az Egyesült Államok középső és déli részén, hogy áram nélkül ünneplik a karácsonyt.

Mintegy kétszázezer háztartás volt áram nélkül - helyi idő szerint - hétfőn Kanada legnagyobb városában, Torontóban a hét végi jégvihar miatt. Rob Ford, a város polgármestere elmondta: Michiganből, Manitobából és Ontario állam más részéből érkezett munkások segédkeznek abban, hogy helyreállítsák az áramellátást.

Torontóban már százezer fogyasztónál helyreállították a szolgáltatást, de még százkilencvenezer maradt, akinél nem - mondta a városi elöljáró, aki szerint a település történetében ez volt a legsúlyosabb következményekkel járó vihar.

A kisebb vidéki városokban, településeken mintegy nyolcvanezer háztartásban nincs villany. Québecben 34 ezer fogyasztó vár áramra.

Anthony Haines, a Toronto Hydro áramszolgáltató vezérigazgatója közölte, hogy egyes helyeken csak december 26-án lesz újra áram.

Hurrikánerejű szél az észak-spanyolországi San Sebastián tengerpartján. Fotó: MTI/EPA/Javier Etxezarreta
Hurrikánerejű szél az észak-spanyolországi San Sebastián tengerpartján.
Fotó: MTI/EPA/Javier Etxezarreta

Az ónos esővel, jeges széllel lecsapó vihar miatt vezetékek szakadtak le Kanada part menti területein. Az NB áramszolgáltató közölte, hogy kedden mintegy 49 ezer háztartásban szünetelt a szolgáltatás New Brunswick tartományban, és további 6600-ban Új-Skócia tartományban.

Toronto Pearson nemzetközi repülőterén tucatnyi járat késett vagy törölték. Hasonló helyzet uralkodott a halifaxi Stanfield légi kikötőben.

Az egyesült államokbeli Michiganban hétfőn háromszázkilencvenezer háztartásban, illetve üzletben nem volt áram. A térségben más államokban is hasonló gondok - New York, New England, Maine - vannak, így ezek összefogtak, hogy gyorsítsák a helyreállítást.

Az Egyesült Államokban tizenegy ember halála köthető közvetlenül a viharhoz. Köztük azé az öt emberé, aki Kentuckyban árvíz miatt vesztette életét. Egy nő házára Arkansas-ban csapott le tornádó óránkénti 130 kilométeres sebességgel. Ugyanitt egy nő a jeges úton vesztette el uralmát járműve felett. Vermont államban szén-monoxid-mérgezés végzett egy férfival, amit egy áramfejlesztő hibája okozott.

Több mint 5500 járat késett hétfő este, többségük New Yorkban, Washingtonban, Chicagóban, Denverben, Dallasban és Houstonban. Chicagóban háromszáz járatot töröltek.

Az Egyesült Államokban naponta mintegy harmincezer járat közlekedik.

Százezrek maradtak áram nélkül a viharos idő miatt Franciaországban és Nagy-Britanniában

Százezrek maradtak áram nélkül kedden a Franciaország északkeleti és Nagy-Britannia déli részén tomboló heves vihar miatt.

Csupán a franciaországi Bretagne-ban 130 ezer házban nincs villany. Az ERDF áramszolgáltató szerint valószínűleg csak estére áll helyre az energiaszolgáltatás. A Franciaország partjai mentén óránként 130-140 kilométeres sebességgel haladó szelet egy anticiklon gerjesztette.

Közlekedési káosz Londonban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A rendkívül erős szél sok helyen fákat csavart ki, épületek tetejét sodorta el. A lezuhanó fák elszakították a távvezetékeket Caen és Cherbourg város között. Ugyanebben a térségben a kidőlt fák akadályozzák a vasúti közlekedést, több mint négyszáz vonat torlódott fel.

A part menti területen meghalt egy orosz tengerész, aki egy holland hajó fedélzetéről esett a tengerbe. A hullámok magassága helyenként eléri a négy métert.

Nagy-Britannia déli részén már második napja tart az időjárás okozta közlekedési káosz. A BBC jelentése szerint fennakadások vannak a brit főváros, London második legnagyobb repülőterén, Gatwicken. Nem járnak a reptérre közlekedő vonatok sem.

A legnagyobb légikikötőben, Heathrow-n az 1300 járat egyharmadát törölték. A dél-angliai Southampton repülőterén töröltek minden járatot.

Közlekedési káosz Londonban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A térségben százezer házban nincs villany. Anglia déli és nyugati részén nincs vasúti közlekedés. Mintegy 250 településen hirdettek szükségállapotot árvízveszély miatt.

Két ember vízbe fulladt, hárman közlekedési balesetben haltak meg. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy ne hagyják el lakhelyüket. Az éjszaka két tucat elakadt autóst mentettek ki a hatóságok járműveikből. A viharos szél teljesen megbénította a kompközlekedést, nem lehet a tengeren eljutni Franciaországból Nagy-Britanniába, valamint Spanyolországba.

Írország felett is heves szélvihar tombol, ott ötezer telefonvonal hibásodott meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferenc pápa: a népek és az egyének életében a fény és a sötétség váltakozik

A zsúfolásig megtelt Szent Péter-bazilikában kedd este több mint háromszáz bíboros és püspök… Tovább olvasom