Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Szerbia háborús uszítással vádolja a horvát elnököt

Háborús uszítónak nevezte szerdán Boris Tadic szerb elnök a jövő hónapban leköszönő horvát államfőt, Stjepan Mesicet a belgrádi sajtó szerint.
Tadic kijelentette, hogy az egész térség biztonságát veszélyezteti a horvát elnöknek az a hét elején tett kijelentése, amelyben Mesic kilátásba helyezte, hogy Zágráb esetleg katonai erővel lépne fel a boszniai szerbekkel szemben.

Mesic egy kötetlen sajtóbeszélgetésen azt mondta: ha Milorad Dodik boszniai szerb kormányfő a boszniai háborút lezáró daytoni egyezményt megsértve valóban népszavazást írna ki a boszniai Szerb Köztársaság Bosznia és Hercegovinából való kiválásáról, a maga részéről "azonnal utasítaná a horvát haderőt, hogy zárja le a brckói korridort, megbénítva ezzel a boszniai szerb országrészt".

A szerb kormány szerda este közölte: Tadic szóba fogja hozni a kérdést pénteken New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. A tanácskozáson egyébként a koszovói ENSZ-misszió tevékenységéről készült legfrissebb jelentést vitatják majd meg.

Előzőleg Vuk Jeremic szerb külügyminiszter úgy kommentálta Mesic kijelentését, hogy az "nyilvánvalóan újabb provokációs kísérlet".

A horvát elnök szóvivője úgy finomította Mesic szavait, hogy "politikai üzenetről", és "egyáltalán nem háborús kijelentésről" van szó. Rámutatott: a horvát alkotmány értelmében az államfő nem is adhat utasítást a hadseregnek arra, hogy átlépje az országhatárt, ehhez kétharmados parlamenti többségre van szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama: az emberek dühösek, csalódottak

Barack Obama amerikai elnök a massachusettsi szenátorválasztáson elszenvedett demokrata vereség… Tovább olvasom