Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Szerbia szeretne egy éven belül EU-tagjelölt lenni

Szerbia - Szerbia 2011 közepére szeretne az Európai Unió hivatalos tagjelöltjévé válni - erősítette meg a szerb kormányfő és az EU-integrációért felelős miniszterelnök-helyettes a keddi belgrádi sajtó jelentése szerint.
Mirko Cvetkovic miniszterelnök és Bozidar Delic azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy az EU-tagállamok külügyminisztereinek előző napi döntése szerint a 27 tagállam parlamentjeiben megkezdődhet az EU-tagságra való felkészülést segítő stabilitási és társulási megállapodás (SAA) ratifikációja.

A folyamat várhatóan legalább egy, de akár két évig is eltarthat. Egyes szakértők szerint még ennél is hosszabb időt, két és fél évet fog igénybe venni, ahogy az több térségbeli ország, például Horvátország és Macedónia esetében is történt.

A hivatalos tagjelölti státus elnyerése ugyanakkor független az SAA ratifikációjától; Horvátország például 2004 júniusában lett hivatalos tagjelölt, az utolsó EU-tagállam pedig csak négy hónappal később ratifikálta a dokumentumot, amely végül 2005 februárjában lépett hatályba. Macedónia is egy hónappal azelőtt lett hivatalos EU-tagjelölt, hogy hatályba lépett az SAA.

Djelic azt mondta, reméli, az EU-tagállamok már ősszel dönteni fognak arról, hogy a Tanács továbbítsa a szerb csatlakozási kérelmet az Európai Bizottságnak. Egyes EU-tagállamok hírek szerint megvárnák a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) tanácsadó véleményét Koszovó függetlenségéről - ez a legutóbbi, nem hivatalos értesülések szerint valamikor ősszel megszületik -, és csak ezután foglalkoznának érdemben Szerbia csatlakozási kérelmével.

A Blic brüsszeli diplomáciai forrásból "nem hivatalosan" úgy értesült, többek között Spanyolország, Olaszország, Ausztria és Szlovénia szorgalmazta a csatlakozási kérelem továbbítását a Bizottságnak, Németország, Hollandia és Belgium viszont ellenezte ezt.

Majdnem mindegyik szerb lap idézte Maxime Verhagen leköszönő holland külügyminisztert, aki figyelmeztetett, Szerbiának még sok lépést kell megtennie az EU-tagság eléréséhez, és a folyamat több pontján bármelyik EU-tagállam vétót emelhet. Mint mondta, Szerbia nem haladhat tovább az EU felé, ha nem működik együtt maradéktalanul a hágai Nemzetközi Törvényszékkel; Belgrádnak mindent meg kell tennie a két, még szabadlábon lévő háborús bűnös, Ratko Mladic és Goran Hadzic kézre kerítése érdekében.

Djelic elmondta, az SAA ratifikálása önmagában is jótékony hatással lesz a szerbiai befektetésekre. Az ellenzéki pártok igyekeztek kisebbíteni az uniós ratifikáció megindításának jelentőségét, mondván, az lényegében csak szimbolikus lépés.

A nyugat-balkáni országok közül Horvátország jár a legelőrébb az EU-csatlakozási folyamatban; hamarosan befejezi a csatlakozási tárgyalásokat, és várhatóan 2012-ben az EU tagja lesz. Rajta kívül eddig egyedül Macedónia kapott hivatalos tagjelölti státust - még 2005 decemberében -, de a Görögországgal fennálló névvita miatt Szkopje egyelőre nem kezdhette meg a csatlakozási tárgyalásokat. Az EU és az Albánia közötti társulási megállapodás tavaly, a Montenegróval aláírt SAA idén tavasszal lépett hatályba. A 27-ek Boszniával is kötöttek társulási megállapodást, de ennek ratifikációja nem kezdődött meg, és egyelőre nincs is napirenden.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szlovák államfő a pártelnökökkel tárgyal

Szlovákia - Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök megbeszéléseket kezdeményezett a hétvégi… Tovább olvasom