Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Szíria légicsapásokat mért Irakban lévő ILIÁ-állásokra

Szíria légicsapásokat hajtott végre iraki területen a szunnita szélsőségesek állásai ellen. Núri al-Máliki iraki kormányfő üdvözölte a szomszédos ország beavatkozását - jelentette csütörtökön a BBC brit közszolgálati adó.
Az iraki miniszterelnök nyilatkozata szerint Damaszkusz a közös határ iraki oldalán lévő al-Káim településnél bombázta az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) harcosait. Máliki hozzátette: nem kérte a légitámadást, de üdvözöl bármilyen fellépést a szunnita felkelőcsoport ellen. A szíriai állami média tagadta, hogy az ország támadásokat hajtott volna végre Irakban. Al-Káimot néhány nappal ezelőtt foglalták el az ILIÁ egységei.

Eközben az iraki elnöki hivatal felszólította a parlamentet, hogy jövő hét elején üljön össze a kormányalakítási folyamat felgyorsítása érdekében - jelentette csütörtökön az al-Irakíja állami televízió. A képviselők tanácsa az elnöki rendelet szerint július 1-jén tartja alakuló ülését, amelyen a törvényhozásba áprilisban megválasztott 328 honatya legidősebbike elnököl majd. A parlamentnek harminc napja lesz az elnök kinevezésére, azután 15 napon belül kell kormányfőt választania.

A Núri al-Máliki szoros szövetségesének számító Hudair al-Huzái alelnök szerdán egy közleményében leszögezte: az elnökség elkötelezett az országban zajló politikai folyamat demokratikus útja, valamint a folyamat alkotmány szerinti ütemezése mellett.

A síita iraki miniszterelnök szerdán elutasította azt a főleg szunnita politikusok és vallási vezetők általi felhívást, hogy sürgősséggel alakuljon meg egy nemzeti egységkormány. Ezt Máliki "az alkotmány elleni puccsnak" minősítette, ugyanakkor bejelentette, hogy új kormányt akar alakítani. Amír al-Kanáni tekintélyes síita képviselő - Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok mozgalmának tagja - az as-Sark al-Auszat című arab napilapnak nyilatkozva azt mondta, Máliki kijelentése Szaddám Huszein volt iraki diktátor szavaira emlékezteti.

Csütörtökre virradóra a szélsőségesek bevettek egy Bagdadtól egyórányi útra lévő várost, Manszúríjat-al-Dzsabalt, ahol több földgázmező is található külföldi cégek kezelésében.

Csütörtökön váratlanul Bagdadba érkezett William Hague brit külügyminiszter, aki az iraki fővárosban a helyi politikai vezetőkkel tárgyal, hogy kiutat találjanak az arab ország széthullásával fenyegető válságból. Irak stabilitása jelentősen megingott az ILIÁ június 9-én váratlanul indított hadjárata nyomán. A szunnita csoport az északi és nyugati országrészben számos stratégiai fontosságú várost vont ellenőrzése alá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz orosz ˝terrorista˝ holttestére bukkantak egy tó fenekén

Az ukrán hadsereg búvárai több száz holttestre bukkantak egy tó fenekén a Donyeck-megyei Szlovjanszknál - állítja egy ukrán tábornok. Tovább olvasom