Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Szlovákia újraindítja atomerőművét

Szlovákia - Szlovákia akkor is újraindítja az apátszentmihályi (Jaslovksé Bohunice) V1-es atomerőmű 2008. december 31-én leállított második blokkját, ha megújul az orosz földgázszállítás - jelentette be vasárnap az ország gazdasági minisztere az egyik televíziós vitaműsorban.
Ąubomír Jahnátek azt mondta, az Oroszország, Ukrajna és az európai Uinió közti megállapodás nem változtat a szlovák kormány újraüzemeltetési szándékán. Pozsony számára ugyanis nagyobb problémát jelent az áramellátás biztosítása. Az áramellátást segítő rendszer generátorai ugyanis gázüzeműek, és azokra is vonatkozik a nagyfogyasztók esetében szerda óta érvényes gázfelhasználási korlátozás.

Az atomerőművek kiiktatásával és üzembe helyezésével foglalkozó JAVYS már megkezdte az újraindításhoz szükséges előkészületeket. Ugyanazt a fűtőanyagot használják fel, amelyet 2008 végéig vettek igénybe. A reaktor leállításakor ugyanis még két hónapig használható lett volna, s így legalább nagyobb hozadékot jelent az ország számára - érvel a JAVYS. Egyben arra is emlékeztet, hogy a második blokk működtetésére vonatkozó engedély még hatályos, a rendszer biztonságos, tehát csak ellenőrző teszteket és a karbantartást kell elvégezni.

Azzal kapcsolatban, hogy Ausztria ellenzi az atomerőmű működését, Fico a pozsonyi kormány szombati rendkívüli energiaügyi ülését követően annyit jegyzett meg: elfogadja ugyan az osztrák álláspontot, ám a gázhiányt nem Szlovákia okozta. Hozzátette, mindenkinek meg kell értenie, hogy az ország nem engedheti meg magának az áramellátás összeomlását.

A második blokkot - a 2006-ban leállított elsővel együtt - azért kellett üzemen kívül helyezni, mert 1999-ben Pozsony az uniós előcsatlakozási tárgyalások során erre kötelezte magát. A lépés érzékeny érintette Szlovákiát, hiszen a V1-es erőmű az ottani energiamennyiség egyötödét biztosította. Fico akkor és korábban is értésre adta: nincs ínyére a reaktor leállítása.

Olvasóink írták

 • 4. Logaritmus 2009. január 12. 08:39
  „Atom-, szél-, napenergiára és a többi alternatív forrásra kellene fókuszálni nem a gázra.”
 • 3. KolompárRómeó 2009. január 12. 07:04
  „Bizom benne, hogy nalunk is inkabb az atomenergiat fejlesztik. Egy gyakorlatilag 100%-os fuggest lehetne kivaltani vele.”
 • 2. gardista33 2009. január 11. 21:57
  „Az Anna-vizet miért nem palackozza a város?Az olasz ásványviz nagyon hasonlit a pesti csapvizhez!!Illetékes elvtárs intézkedjen már!”
 • 1. netuddki 2009. január 11. 21:38
  „Azért csodálom a Szlovák vezetést.Saját érdekeiket nézik.Példát vehet róla a mindenkori kormány.Nem Európának,idióta elvárásoknak hanem saját magunk ,saját országunk érdekeit kell néznünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rákos gyermeke életével zsarolta az orvos

Szerbia - A gyerek élete az én kezemben van. Igyekezz a pénzzel, mert a rák gyorsan terjed! - ezt mondta a sebész egy szerb rákos kisfiú édesapjának, miután megzsarolta. Tovább olvasom