Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Tandíjmentes tanulás Szlovákiában

Románia, Szlovákia - Évről évre nő azoknak a magyar fiataloknak a száma, akik külföldre mennek tanulni. A szomszéd országokban erre egyre több helyen magyar nyelven is lehetőségük van.
Az Oktatási Hivatal részadatai szerint idén 32 ezerrel jelentkeztek kevesebben a magyar felsőoktatásba. Arról, hogy hányan mennek az országhatáron túlra tanulni, pontos adatok még nincsenek. Az azonban évek óta megfigyelhető, hogy egyre több fiatal dönt valamelyik külföldi egyetem mellett. A szomszéd országok magyarlakta területein, így Erdélyben és a Felvidéken is sokasodnak a magyar nyelvű képzések, Szlovákiában tandíjat sem kell fizetni. Egyes adatok szerint jelenleg több száz magyar állampolgár tanul az itteni intézmények valamelyikében.

Szlovákiában idén sem írtak elő keretszámot, az egyetemek döntik el, hány hallgatót vesznek fel. Az összes nappali képzés tandíj- vagy ahogy nálunk mondják: önköltségmentes. Pénzt csak levelezős hallgatóknak és azoknak kell fizetniük, akik túllépték a képzésük idejét. A révkomáromi Selye János Egyetemen tanuló szegedi fiú elmondta: ő a kollégiumért 15 ezer forintnak megfelelő eurót fizet havonta.

– Nem kellett felvételiznem, mivel a középiskolai bizonyítványom és az érettségim meghaladta a 4-es átlagot – tette hozzá a neve elhallgatását kérő másodéves hallgató.

A romániai egyetemeken 600 és 1000 euró között mozog a tandíj egy tanévre, ez fél évre lebontva maximum 145 ezer forintot jelent. Magyari Tivadar, a kolozsvári Babes Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese a Krónika című napilapnak úgy nyilatkozott: a kolozsvári egyetemen a hétezer helyi magyar diák mellett jelenleg közel 200 magyarországi is tanul, számuk évről évre gyarapszik.

A kolozsvári egyetemen ma már hetvenkét alapszakon és huszonnyolc mesterszakon lehet magyar nyelven tanulni. Itt a magyarországi érettségi bizonyítványt is elfogadják, a jelentkező tanulmányi eredményeit pedig átszámítják a romániai rendszer osztályzataira. Külföldiek azonban államilag finanszírozott szakokra nem jelentkezhetnek. Magyar Tivadar elmondta: legtöbben színművészeti, biológia, bölcsész és gazdaságtudományi szakokon hallgatnak magyar nyelven.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összecsapott a mexikói hadsereg egy drogkartell fegyvereseivel

Egy drogkartell 9 fegyverese, közöttük egy különösen hírhedt figura meghalt szerdán a mexikói… Tovább olvasom