Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Tarr Béla: Kénytelen vagyok elhatárolódni

Németország - "A berlini Tagesspiegel online kiadásában 2011. február 20-án megjelent interjútól kénytelen vagyok elhatárolódni" - közölte a filmrendező hétfőn az MTI-vel.
"Az írás stílusa nem az én stílusom. Sem harcolni, sem vitatkozni, sem érvelni nem szoktam ilyen módon. Nagyon megalázónak tartom, hogy mindez bekoszolja filmünk sikerét és fogadtatását és napi politikai szintre süllyeszti le" - tudatta a filmrendező, akinek A torinói ló című alkotása a szombaton befejeződött Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat kapott.

Tarr Béla a Der Tagesspiegel című német lap online kiadása szerint korábban kifejtette: magát szabad embernek tekinti, aki azonban "olyan országban él, amely már nem szabad".

Magyarország az utóbbi húsz évben szabad volt, ami boldogságot jelentett, ám ez mára elmúlt. A magyar művészek tiltakoznak a kormány kultúrpolitikája ellen, ennek a jele volt (...) filmes alkotók tiltakozása munkafeltételeik tönkretétele ellen. Utóbbit negyven külföldi kolléga is aláírta - olvasható többek között a Der Tagesspiegel Tarr-interjújában. Az írás arra is kitért, hogy a rendező szerint Magyarországon ma olyasmi történik, amit Németországban kulturális harcnak neveznek. "A kormány gyűlöli az értelmiséget, mert az liberális és ellenzéki, hazaárulóként szidalmazza annak tagjait".

Tarr Béla berlini nyilatkozata nagy port kavart. Fotó: MTI (galéria)

Tarr Béla nyilatkozatát megelőzte Szőcs Géza kulturális államtitkár interjúja a Hír TV vasárnap esti, Kontraszt című műsorában. "Nagyon örültem Tarr Béla díjának, telefonon gratuláltam neki. Azt tudtam meg, hogy nem szó szerint azokat mondta, amiket a Tagesspiegel a szájába adott. Ezt nekem bizalmasan mondta el, nem tudom, hogy korrekciót kér-e. Tarr szerint a megjelentek szöges ellentétben állnak mindazzal, amit nyilatkozott" - fogalmazott Szőcs Géza. Az államtitkár úgy vélte, hogy Tarr Bélát megrázta az eset. Szőcs szerint Berlinben most ilyen hisztérikus a hangulat. "A magyar liberális értelmiség úgy érzi, hogy veszélybe került az egzisztenciája. Ez nem igaz." - mondta az államtitkár.

Tarr Béla díja kapcsán hétfőn a Magyar Producerek Szövetsége is megszólalt. Mint a szervezet az MTI-vel közölte, gratulálnak a Torinói ló sikeréhez és díjaihoz, azonban nem értenek egyet a rendezőnek a Berlinale sajtótájékoztatóján elmondott véleményével, "mert az nem tükrözi a szakma valóságos helyzetét".

"Kérjük Tarr Bélát, hogy minden nemzetközi fórumon erősítse meg: kizárólag saját, szigorúan vett magánvéleményét adta elő. Ez sajnálatos egy olyan filmkészítő szájából, aki még a legutóbbi időben is jelentős támogatást kapott a magyar államtól, hogy filmterveit megvalósítsa" - hangsúlyozta Kálomista Gábor, a Magyar Producerek Szövetségének elnöke.

A torinói ló című film magyarországi forgalmazója, a MOKÉP igazgatója előzőleg - szintén közleményben - azt közölte az MTI-vel, hogy Tarr Béla valótlanságokat fogalmazott meg a Der Tagesspiegel című német lapnak.

"A torinói ló alkotójának nyilatkozatával nem az a gond, hogy könnyelműen tette, hanem hogy egészen egyszerűen valótlanságokat tartalmaz. Nemcsak önmagának, hanem az egész filmszakmának, valamint a teljes magyar művészvilágnak okozott kárt" - fogalmazott Gulyás Balázs, a MOKÉP igazgatója.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. szilléri 2011. február 22. 22:55
  „Tarr Béla elhatárolódik Tarr Bélától!

  Pol Lendvai 1953-ban AVH-s politikai tiszt osztja az ész a magyaroknak.

  Micsoda dialektikus fejlődés !!!!!!!!!!!!!!!”
 • 41. jozko 2011. február 22. 17:13
  „Tisztelt Novák László!

  Respektálom a hozzászólásaidat-általában!

  Tarr Béla filmrendező nyilatkozatairól én az alábbiak szerint vélekedem:

  Az a személy, aki a közös kasszából-támogatás formájában-részesülve, vagy teljesen abból finanszírozva készít egy alkotást: elkötelezettjévé válik a finanszírozójának és lojalitás várható el tőle!

  Ha a támogatásból alkotott művéért elnyert díjat megköszönte volna-de az átvételétől elzárkózva nyilatkozott volna úgy , ahogyan azt elöször tette: még csak csak elmegy...
  A díj átvétele utá viszont "árulás" volt a szabadsághőst játszani:
  egy szerre szűznek is maradni és a gyereket is bevállalni -egy fenékkel-nem megy!

  Az utólagos "elhatárolódással" úgy lejáratta magát, hogy jobban sem kell.
  Bohócot csinált magából , egy most divatos magyar ellenes kampányban!”
 • 40. achilleus 2011. február 22. 08:59
  „Miután Gyurcsány és bandája rendkívüli állapot kihirdetésére törekedett 2006-ban, ezért szivárogtatták ki az őszödi beszédet, majd a romagyilkosságok feletti "ügyetlenkedésével" polgárháborús légkört igyekezett kialakítani, mindezeket azért, hogy a demokratikus választásokat elkerülhessék, és ezzel Magyarországon a demokráciát megszüntessék, ideje lenne már a helyén kezelni ezt a maffiás, saját magánhadsereges szemkilövető bandát, amelyik folyamatosan demokrácia megszűnéséről beszél. (Tudjuk a régi bolsi trükk, nekik nem sikerült, pedig nagyon akarták, és semmitől sem riadtak vissza!)”
 • 39. achilleus 2011. február 22. 08:51
  „35. novaklaszlo56 2011.02.22. 01:23
  Ha Tarr Béla elmondhatja, akkor vajon barkzsó miért ne mondhatná el a magáét Tarr-ról, anélkül, hogy ne lenne kioktatva? Ugye novaklaszló56-os, miközben te is elmondhatod barkzsóról.

  34. barkzso 2011.02.22. 00:06
  Igen ez egy mindenre kiterjedő levél:
  http://hetivalasz.hu/vilag/levelet-irtak-tarr-belanak-35618/”
 • 38. Birodalmi 2011. február 22. 07:54
  „Azért kérdeznék tőle: hány ember látta a filmjeit? a rokonain kívül? ez az új film is elvont, beteg...még hány millió kellene neki? így is kapott! és külföldről pocskondiáz? nem értem.
  de van egy ötletem, azokat a támogatásokat amit megkap csinálok egy filmet amin egy kavicsot pörgetek fekete fehérben...talán még az oscar is meglesz ;)
  Nem is értem, más vállalkozásnál nincs ilyen herdálás, piac van, készítsen olyan filmet amit játszanak a mozik, kiadják dvdn, megveszik a tv társaságok, simán megélne. Vagy kezelje hobbinak és saját pénzét verje el, de ne az adófizetőkét, az enyémet!”
 • 37. kalkutta 2011. február 22. 07:35
  „Azt sem ártana megérteni, hogy ha valaki bírálja országa politikai vezetőit vagy akár rendszerét az nem a népét vagy országát pocskondiázza. Mivel hogy az nem ugyanaz. Ez a demokráciával együtt jár és lehet éppen az ő véleménye szolgálja a köz érdekeit.

  Éppen a diktatúrák szokták a "renitenseket" ezzel az egybemosással büntetni. Lásd Horthy, Rákosi vagy Kádár rendszerét. Szomorú ha most sem állunk ennél előrébb. Ha egy politikai vezető azt képzeli, hogy a népet sértik meg ha az orra alá dörgölnek valamit.

  Olyannal meg kár vitatkozni akinek a legnagyobb szellemi élménye a párt direktívákban és a diktatúrák katonás rendjében merül ki.”
 • 36. MD2009 2011. február 22. 05:05
  „35. novaklaszlo56

  Ez perfekt volt!
  Szerintem viszont a barkzso félékkel kár bármilyen kommunikációt elkezdeni, hiszen aki szerint a Heti válasz a "tisztán látó", az kb. meg is adta a koordinátáit ebben a világban. Valóban, habzó szájjal mindenre lőnek, ami, aki nem ad igazat vezérüknek. Persze a nagyvezér nem rongálja a haza megítélését külföldön a folyamatos hülyeségeivel, amiket összehord, ugye? Képmutató, demagóg, akár a hívei.”
 • 35. novaklaszlo56 2011. február 22. 01:23
  „Kedves Barzsko!
  Én egyértelműen baloldali hangoltságú, megrögzött liberalista vagyok, sok egyéb mellett ezért sincs közöm semmiféle olyan párthoz, politikai, vagy egyéb szervezethez, tömörüléshez, amelyet te, és sokan mások "ballib"-nek neveznek.
  Kérlek, ne láss, ne magyarázz bele semmit a fenti mondatomba, mert borítékolom, hogy kiloparsec-ekkel fogsz mellélőni. De ha mégis lőni akarsz, hogy nagyobb eséllyel érhess el találatot, egy kicsit segítek az általad felsorolt, erkölcsi és jogi vonatkozású utalások (33. hsz.)reflexióival:
  - hazudozás, hazugság - mélységesen elítélve;
  - (szalámi)lopás - általában elítélve (elképzelhető olyan, rendkívüli helyzet is, amelyben nem vagyok nagyon szigorú az élelmet lopó emberrel szemben);
  - melegfelvonulás - jogegyenlőségi demonstrációként, és ennek megfelelő külsőségekkel teljes erővel támogatva;
  - utcai, közterületi szex, és egyéb, szeméremsértő, megbotránkoztató cselekmények bárki részéről - elítélve;
  - alaptalan és aljas mocskolódás bárki, bármi (haza, mások hazája, emberek és csoportjaik) ellen - mélységesen elítélve;
  - őszinte véleménynyilvánítás valós tények alapján, még akkor is, ha az kellemetlenül érint embereket, embercsoportokat, szervezeteket, netán országokat - elfogadva.

  Még valami, talán ez is segíthet a pontosabb célzásban: ha te a valódi baloldaliságot, meg az autentikus liberalizmust a szalámitolvajokban, a "hazaárulókban", a közpénzek lenyúlóiban, meg az ehhez statisztálókban keresed és véled megtalálni, akkor inkább ne lőj! Kár a lőszerért, mert amíg ezekre lövöldözöl, addig az igazi baloldali liberálisok teljes biztonságban vannak. Látod, most magam ellen beszélek. :) De ha valaha is közelebbről megismerkedsz a liberalizmussal, meg annak a tényleg hiteles képviselőivel (én is alig ismerek ilyeneket, de azért léteznek a diaszpóráik:)), akkor meggyőződésem, hogy soha többé nem akarsz majd rájuk lőni. Akikre te haragszol, azok nem tartoznak e csapatzászló alá. Én is haragszom rájuk - is, pedig (vagy inkább: mert) én "ballib" vagyok. De hitem szerint én igazi. :)
  Még egy cseppnyi segítség: Tarr Bélára nem azért haragszom, mert lesújtó dolgokat mondott a hazájáról. Azért nem, mert én is hasonlóképpen látom kis hazánk helyzetét - lehet, hogy nem mindenben helyesen. Azért haragszom rá, mert jellemtelen: kimondott valamit, majd megijedve a következményektől, "elhatárolódik" a korábbi nyilatkozatától, mintha semmi köze sem lenne ahhoz. Meg kellett volna gondolnia, hogy mit mond annak a riporternek, hogy az a megjelenés után is vállalható legyen, hiszen senki sem kötelezte arra, hogy azt mondja, amit mondott, senki sem várta el tőle, hogy mártírként feláldozva magát, felsírjon a hazájában netán haldokló szabadságért. De ha megtette, vállalnia kell, még akkor is, ha esetleg a hazatérését kockáztatja ezzel. Ilyesmit nem kockáztat, de valami mást igen, és ő már azt sem vállalja: elhatárolódik a saját nyilatkozatától. Így hát, kedves Barkzso, őt nyugodtan beteheted azok sorába, akikre te "ballib"-ként olyannyira neheztelsz. Csak tudd, hogy ha Tarr úrra lősz, és találatot érsz el, azzal semmit sem ártottál az igazi liberalizmus képviselőinek: a valódi liberalistáknak. Ellenkezőleg. De ne lődd le, adj neki esélyt arra, hogy kiálljon a köz elé, és elmondhassa mindenkinek: nagyon alávaló, jellemtelen húzás volt a részemről, amit Berlinben tettem, mert ahelyett, hogy engedtem volna, hogy a hazám büszke legyen rám, lejárattam azt. Valóban aggódom a hazámban zajló folyamatok miatt, féltem a magyar nép szabadságát, aggódom a jövője miatt, és fenntartom, vállalom mindazt, amit a Tagesspiel-nek mondtam. Vállalom a következményeket is. Vagy eteleg - bár ez már gyengécske verzió -: fáradt voltam, kimerült, másnapos a hajnalig tartó állófogadás után, és elragadtattam magamat, amikor a lapnak nyilatkoztam. Sajnálom, hogy annyi embernek csalódást és fájdalmat okoztam. Hibáztam, bocsássatok meg nekem!
  Valami ilyesmi. Egy liberalista megadja az esélyt erre is, többek között azért is, hogy kiderülhessen az igazság. De a liberalista az EMBERT is látja, és sosem azt, mindig a cselekedetét ítéli meg, vele együtt keresve a megoldást. A MEGOLDÁST, kedves Barkzso, nem a csapás, a pusztítás lehetőségét. :)

  Ma már ne lőj! Rendelj el inkább egy kis fegyveranyag-karbantartást! Szép tiszta legyen - de holnap sem kell lőni vele feltétlenül. ;)

  Jó éjt!”
 • 34. barkzso 2011. február 22. 00:06
  „Egy kis olvasnivaló azoknak akik szeretnének tisztán látni a témában:

  http://hetivalasz.hu/vilag/levelet-irtak-tarr-belanak-35618/”
 • 33. barkzso 2011. február 21. 23:52
  „Mennyire látszik a ballibek hozzászólásán, hogy a hazudozást (és a szalámilopást) természetes és "tökös dolog"-nak tartják. Szép új ballib világ melegfelvonulások utcai szexel, bolti lopások (nem kifli - luxus élelmiszer) külföldi mocskolódás a HAZA ellen - "tökös dolog".
  Nem véletlen hogy oda süllyedtek ahova és ez még nem a vége a folyamatuknak drukkolok Ferinek hogy be bírja fejezni a munkáját...”
 • 32. novaklaszlo56 2011. február 21. 22:39
  „Nos, kedves Nelek, Kalkutta bejegyzéséből már sejted, hogy melyik az igaz? Vagy úgy gondolod, hogy a Tagesspiegel Tarr nyilatkozatának minden mondatát odébb csúsztatta, s ha igen, akkor ennyire, és mindezt úgy, hogy azok logikai egységben maradjanak egymással? Ekkora nyelvzsonglőrök még annál a lapnál sem lehetnek, meg sehol a világon. Egy másik lehetőség a félreértés lenne. De ezzel ugyanaz a baj: egy sok mondatból álló nyilatkozat önellentmondásba fordulna, ha a nyilatkozó mondanivalójának a főcsapási irányát félreértené a riporter. Tehát ez sem lehetséges. Még egy lehetőség van: a teljes körű, szándékos torzítás. Ezzel is baj van, mert itt nem torzításról lenne szó, hanem - matematikai hasonlattal élve - az előjel megváltoztatásáról, mondjuk -1 helyett +1-et írt a lap munkatársa. Ekkora kockázatot vajon miért vállalna, miféle érdeke fűződhet ahhoz, hogy egy nyilvánvaló hazugság (nemzetközi) következményeit zúdítsa a saját fejére, kockára téve mindent, amit csak eddig elért ebben a nyomorult életben?
  Hegyoldal ez, tarvágás után...”
 • 31. kalkutta 2011. február 21. 21:48
  „A jó hozzászólásokat megbecsülve szeretnék egy kiegészítő eszmefuttatást leírni.

  Amikor Michael Moore (pl. Kóla, puska, sült krumpli) annak idején Hollywoodban átvette az Oscar-díjat, köszönőbeszédében fennhangon elítélte az USA iraki háborúját és az elnöknek így üzent: ,,Szégyellje magát Mr. Bush!" Úgy jó párszáz millió tv-néző előtt. Senki nem határolódott el tőle, soha nem vonta vissza véleményét, azóta is szabadon él és alkot. No, ezt nevezem én a szólás- és véleményszabadság tiszteletben tartásának.

  Ez a sztori is majdnem hasonló lett. Egy sikeres alkotó a díj átvétele után keserűen és elítélően, mondhatni tökösen nyilatkozik. Mert ez a véleménye és ennek szabad kifejtéséhez joga van. Aztán hazatérve az egésztől ,,elhatárolódik." Miután a filmes szakma jó része meg a ,,Kulturpolitik" gyakorlatilag elítéli.

  Ez jól lefesti mai szabadságunk állapotát. Rajk Lászlót is rávették, hogy mit kell mondania. Meg előtte is és utána is sokakat, sokunkat. Hát sosem keveredünk ki ebből?”
 • 30. nelek 2011. február 21. 21:44
  „No de melyik az igaz?”
 • 29. novaklaszlo56 2011. február 21. 21:40
  „Azért, kedves Nelek, mert ez olyan, mint egy bináris rendszer: vagy 1, vagy 0. Más nem lehet, és ezek közül is csak az egyik, amely egyben kizárja a másikat ugyanazon a helyiértéken.
  Vagyis: vagy az igaz, vagy ez, tehát együtt a kettő nem lehet igaz.”
 • 28. wasserkopf 2011. február 21. 21:36
  „Kezet kéne csókolnia a Nagy Ormányosnak, és akkor ő is kapna pénzet, csinálhatna filmet szamócával jánosavitézről, vagy a hétszínyűkapanyányimonyókrul, magyarat, nemzetiet, hazafiat !!!”
 • 27. nelek 2011. február 21. 21:32
  „Szerintetek, ha egy olyan interjú jelenik meg úgy hogy ő azt hamisnak tartja, akkor mit kellett volna csinálnia. Annyit tett, hogy közölte, hogy az nem az ő véleménye.

  Nem értem, hogyha az első nyilatkozatot tőle 100% ban igaznak hiszitek, akkor a másodikat miért nem hiszitek el? Nekem ez nem logikus. Vagy úgy nem lehet eléggé hazaárulózni?

  Amúgy kijelentette, hogy ez volt az utolsó filmje, (már ha igaz ugye) így nem hiszem, hogy támogatásoktól függene.”
 • 26. barkzso 2011. február 21. 21:24
  „A ballibek hazudnak folyamatosan ez is példa rá, vagy itthon vagy külföldön vagy mindkettő.
  Az szerencse, hogy ezt már külföldön is egyre többen tudják...”
 • 25. queenmargareth 2011. február 21. 21:02
  „Akármit mondott, mondattak vele, vagy nem mondta akkor is erős hazaárulónak titulálni!
  Itt Mo-n több "nagy" hazaáruló van és békén hagyják őket”
 • 24. DobóI 2011. február 21. 19:44
  „Délimogyoró már megint hiteles hirforrásra támaszkodott?”
 • 23. EAM 2011. február 21. 19:34
  „Megtettem, amit tudtam es tudni akartam.

  Kiszallok a bulibol.
  Szerdara ugyis el lesz felejtve minden...

  Sziasztok.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés a milánói repülőtéren

Lövöldözés volt hétfő délelőtt a milánói Malpensa repülőtéren. Tovább olvasom