Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Tartományi parlamenti választások kezdődtek Németországban

Törvényhozási választások kezdődtek vasárnap reggel egyszerre három németországi tartományban, Szászországban, Türingiában és a Saar-vidéken.
A szavazás az utolsó politikai erőfelmérést jelenti a szeptember végi országos parlamenti választások előtt, kimenetele ily módon befolyásolhatja mind a jelenleg még közösen kormányzó nagynéppártok, mind a kisebb ellenzéki pártok esélyeit és a későbbi koalíciós lehetőségeket.

Az Angela Merkel kancellár vezette Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) számára az igazi tét a párt jelenlegi tartományi pozícióinak megőrzése, a Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) azonbanmindenképp "sikerélményre", azaz mindhárom tartományban előretörésre van szüksége. Az elmúlt hónapok különböző választásai ugyanis azt bizonyították, hogy a párt népszerűsége a mélyponton van, így a vasárnapi szavazás az SPD számára szinte az utolsó esélyt jelenti támogatottságának növelésére.

A vasárnapi tartományi szavazások kimenetele választ adhat arra is, hogy, hogy folytatódik-e a liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP) országos méretű erősödése, ami növelhetné annaklehetőségét, hogy az őszi parlamenti választások eredményeként Németországban a jelenlegi nagykoalíció helyett konzervatív-liberális koalíció alakul. Mint ahogy arra is, hogy a keleti tartományokban tovább növekszik-e az egykori keletnémet kommunista utódpártot magában foglaló Baloldal pártjának támogatottsága. Az előzetes felmérések egyébként arra utaltak, hogy a Baloldal a nyugati Saar-vidéken is erősödhet.

Végül pedig megfigyelők meglehetős aggodalommal azt jövendölik, hogy Szászország parlamentjébe ismét bekerülhet a sokak által neonácinak bélyegzett szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt(NPD), amely erősödhet egy másik keleti tartományban, Türingiában is.

A Saar-vidéken és Türingiában a CDU jelenleg abszolút többség birtokában egyedül kormányoz, míg Szászországban a konzervatívok és a szociáldemokraták koalíciója van hatalmon. Várható, hogy avasárnapi választások eredményeként mindhárom tartományt koalíciós kormány irányítja majd, az előzetes felmérések ugyanis a konzervatívok gyengülését vetítik előre.

A három tartományi parlamenti választással egy időben a népes Észak-Rajna-Vesztfália tartományban helyhatósági választások kezdődtek, így összességében a politikai naptár szerinti "szuperválasztásivasárnapon" több mint 20 millióan járulhatnak az urnák elé.

A szavazóhelyiségeket este 18 órakor zárják, s az első előrejelzések rögtön ezt követően várhatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japánban megkezdődött a parlamenti választás

Japán - Japánban megkezdődött vasárnap a parlamenti választás, amely az előrejelzések szerint véget… Tovább olvasom