Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Tartsa a pénztárcáját a világhálón!

Hamarosan eljöhet az idő, amikor az amerikai fogyasztók nem hordanak többé maguknál pénztárcát, ehelyett hitelkártya- és bankinformációikat távoli számítógépeken tárolják, amelyek bárhol és bármikor elérhetők számukra.
A ShopSavy nevű új program révén például a vásárló mobiltelefonjával beszkennelheti egy áru vonalkódját az üzletben, és rövid úton kiderítheti, hogy az interneten nem szerezhető-e be olcsóbban. Ha igen, akkor egyetlen kattintással meg is veheti, feltéve, hogy előzőleg hitelkártyájának adatait és a szállítási információt már megadta a PayPal nevű internetes szolgáltatás honlapján.

Az eddigi próbálkozások elbuktak

– Amivel mi próbálkozunk, az a készpénz és a csekk használatának kiváltása – mondta Scott Thompson, a pénz digitalizálásában élen járó PayPal cég elnöke a The New York Timesnak. – A jövőben csak egy erszényünk lesz, fenn a felhőkben.

– Mindannyian kényelmesebben hozzá tudunk jutni a pénzünkhöz, és ugyanígy könnyebben továbbíthatjuk is valaki másnak – fejtette ki Lawrence H. White, a virginiai George Mason Egyetem tanára, aki a pénz történetével foglalkozik. – Amikor mindenkinek van mobiltelefonja, minek benyúlni a pénztárcába?

Több cég is előállt már web- alapú pénzféleségekkel, de belebukott. A legfőbb korlát nem technológiai jellegű volt, legalábbis Amerikában nem. Az igazi akadálynak az bizonyult, hogy az emberek elégedettek a hitelkártyával. Egy olyan országban, ahol mindenre kártyát használnak, a hitel- vagy a bankkártyát előhúzni ugyanolyan kényelmes, mint a mobiltelefon használata. A kereskedők számára pedig a mobilkészülékek leolvasására szolgáló szkennerek felszerelése külön költség.

Alvin és Heidi Toffler víziója szerint egy napon a szkennerek talán fel fogják ismerni a vérerek rendszerét az ujjban, hogy aztán összekapcsolják egy hitelkártyaszámmal. A két gazdasági és technoló-
giai tanácsadó Revolutionary Wealth (Forradalmi vagyon) című könyve arról szól, hogyan lehet vagyont csinálni a jövőben. Addig is azonban, amíg eljön ez a nap, a vásárlók már megérinthetik mobiltelefonjuk képernyőjét, vagy kattinthatnak a számítógépes egérrel. A PayPal már lépéseket tett ebbe az irányba, nemrég San Franciscóban 1500 szoftverfejlesztőt hívott össze, hogy rendszerének internetes vagy mobiltelefonos alkalmazására biztassa őket.

Pénztáraca a világhálón?
Pénztáraca a világhálón?

Interneten fizethetjük be a lakbért

Különböző cégek már új módszereket dolgoztak ki a PayPallal történő fizetésre. A Blackberryt gyártó Research in Motion lehetővé teszi, hogy az emberek egyetlen kattintással fizessenek üzletében. A vevők tavaly 500 millió dollárt költöttek el az eBay iPhone-jával, amely biztosítja a PayPal használatát. Az iCents.net nevű új portál lehetőséget kíván nyújtani az online kiadóknak arra, hogy fizetőssé tegyék termékeiket. Így például az olvasók 50 dollárt befizetnek a PayPal révén, és valahányszor elolvasnak egy cikket a hálón, az iCents 50 centet levon a pénzből. Egy ausztráliai termékfejlesztő ingatlancégek számára készít olyan programot, amely lehetővé teszi a bérlőknek, hogy a bérbeadó portáljára kattintva fizessék be a lakbért. A MedPayOnline nevű új vállalat arra fejlesztett ki szoftvert, hogy a betegek a PayPal segítségével fizessék ki orvosi számláikat.

A cserétől a hitelkártyáig

A fizetés módja az idők során csak néhány alkalommal változott. A természetbeni csere helyébe először a pénzérmék léptek, aztán az érmék legnagyobb részét bankjegyek váltották fel, majd csekkek és bankintézvények jelentek meg a készpénz alternatívájaként. Az 1950-es években lépett be a hitelkártya, és ma már az amerikaiak többet fizetnek hitelkártyával, mint készpénzzel. Egyes légitársaságok és éttermek már nem is fogadnak el készpénzt. A világhálón elérhető digitális pénz használata felé manapság olyan cégek kalauzolnak, mint a PayPal, a MasterCard és a Visa, és számos új cég csatlakozik hozzájuk.

A mobiltelefon mint hitelkártya


A nagy hitelkártyacégek ugyancsak dolgoznak a mobiltelefonnal történő fizetés kifejlesztésén. A MasterCard az Obopay nevű új vállalkozással fogott össze, hogy lehetővé tegye az emberek számára az SMS-sel történő pénzátutalást. Emellett nagy érdeklődést kelt az a lehetőség is, hogy a mobiltelefonok hitelkártyaként is működhetnek, néhány cég az Egyesült Államokban is próbálkozik ezzel. A Starbucks olyan iPhone-os programot hozott létre, amely lehetővé teszi, hogy az emberek telefonjaikat töltsék fel, és hitelkártya helyett azzal fizessenek a pénztárnál. A Bling Nation a bankkártyához kapcsolódó lapot forgalmaz, amelyet az emberek mobiltelefonjuk hátához erősíthetnek és a fizető terminálhoz érintve a számla kiegyenlítésére használhatnak.

A hitelkártyák ugyanolyan kényelmesek lehetnek, mint a telefon, amikor az ügyfelek nem a világhálón fizetnek, de nem olyan praktikusak, amikor valaki a számítógépén vagy telefonjával vásárol, ezért a cégek sikeresebbek, ha olyan új módszerekkel állnak elő, amelyek révén bankkártya nélkül is lehet fizetni a weben. Az Obopay és más új cégek, köztük a Zong és a Boku lehetővé teszi a mobiltelefon összekapcsolását a hitelkártyával, így a felhasználóknak csak be kell ütniük tízjegyű telefonszámukat, amikor online akarnak vásárolni termékeket. A hitelkártyás fizetőhelyek termináljait öt éven belül nagy valószínűséggel összekapcsolják a világhálóval, így az emberek a PayPalt és a hasonló szolgáltatásokat is használni tudják majd a fizetésre.

– A módszerek nagyon gyorsan változnak, és nagyon nehéz megmondani, hol húzódik a határ a hálón kívüli és az azon belüli világ között – mutatott rá Scott Thompson.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2009. december 28. 08:30
    „Ez nem újdonság, mais működnek már internetes bankok, és mobillal is el lehet érni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöt halálos áldozata van az iráni összecsapásoknak

"Oda jutott ez a vallási rendszer, hogy ártatlan emberek megölésére ad utasítást az ásúra szent… Tovább olvasom