Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Tilos a halott amerikai katonák fotózása

Egyesült Államok - Az amerikai hadsereg megtiltotta a sajtó számára a halott amerikai katonák fotózását vagy videózását Afganisztánban - közölte a sajtó működését figyelő Editor and Publisher folyóirat.
A kiadvány felhívta a figyelmet: a hadsereg új szabályozása egyértelműen tiltja, hogy az újságírók fotókat és videófelvételeket készítsenek a harc közben elesett katonákról. A korábbi szabályozás még úgy szólt: a médiának nem tiltják meg a fotózást egy sor feltétel teljesülése esetén.

A tengerentúli sajtó nagyon ritkán közöl felvételeket halott amerikai katonákról, de eddig sem az iraki, sem az afganisztáni háború során nem tiltották meg azok fotózását.

A szabályváltozással kapcsolatban a Pentagon keleti regionális parancsnokságán közölték: nem új szabályról van szó, inkább a szabályok pontosításáról. Tom Clementson szóvivő szerint a katonák személyiségi jogainak tiszteletben tartása és a halottakkal kapcsolatos illemszabályok betartása a lényeg, a tudósításoknál fontosabb a katonák érdeke.

A védelmi minisztérium annak nyomán rendelte el a tilalmat, hogy az AP hírügynökség a család és Robert Gates védelmi miniszter személyes tiltakozása ellenére szeptember 4-én leközölte egy Afganisztánban halálosan megsebesült amerikai tengerészgyalogos katona sajtófotóját. A miniszter akkor azt mondta, a hírügynökséget "a részvét megdöbbentő hiánya" jellemzi. Az új szabályozást az AP-vel is tudatták.

A NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) tudósítói készíthetnek fotókat az áldozatokról, de az elesett katonákról csak azután lehet képet közölni, hogy értesítették a legközelebbi hozzátartozót.

Az Obama-kormány hivatalba lépése után, áprilisban a Pentagon a jelenlegivel ellenkező lépést tett: lehetővé tette, hogy a háború áldozatai láthatóbbak legyenek a sajtóban, a fotósok azóta képeket készíthetnek a doveri légibázisra hazaszállított elesett katonák koporsóiról, amennyiben a rokonok beleegyeznek.

Olvasóink írták

  • 1. csiperke73 2009. október 15. 14:26
    „Nem mindegy má nekik”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internetes pedofil hálózatot számolt fel a cseh rendőrség

Mintegy százhatvan főből álló internetes pedofil hálózat felszámolását jelentette be szerdán a cseh… Tovább olvasom