Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Tiszta Amerika - dráma Belgrádban

Szerbia - A robbanásra előkészített eszközt szorongató Dragan Marić a mesterlövészek célkeresztjében beszélgetett a rendőrség tárgyalóival.
A rendőrség nem sokkal öt óra előtt elfogta azt a szerb férfit, aki azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a belgrádi elnöki palota épületét. Dragan Marić mintegy öt órán át tartotta sakkban az elnöki palotát körülvevő rendőröket és katonákat. A férf robbanószerekkel felfegyverkezve vette be magát az épület egyik másfél négyzetméteres helyiségébe, közel a bejárathoz. Az elnöki palota őrzött belső terébe már nem tudott bemenni. Ebben megakadályozták az épület őrei, akik ráadásul egyik robbanószerkezetet el is vették tőle, ám a zaklatott támadó a másikat élesíteni tudta. Ekkor kezdődött a mintegy 10 perces pánik a házban, amely addig tartott, amíg a rendőrség és a tárgyalók meg nem érkeztek. A következő órák azzal teltek, hogy a robbanásra előkészített eszközt szorongató Dragan Marić a mesterlövészek célkeresztjében üldögélve beszélgetett a rendőrség tárgyalóival.  

Az izgalom 16 órakor hágott a tetőfokára. Ekkorra ígérte a támadó, hogy felrobbantja magát. A robbanás végül elmaradt és időközben megérkeztek Dragan Marić barátai is, hogy lebeszéljék a férfit az őrült cselekedetről. Őket végül, akárcsak az újságírókat, biztonsági okokból távol tartották a helyszíntől. Marić végül maga adta át a kézigránátot a hatóságnak.

A B92 információi szerint Dragan Marić korábban többször fenyegetett e-mailben azzal, hogy felgyújtja az elnöki palotát. Néhány alkalommal már úgynevezett információs beszélgetésre is bevitték őt a szerb rendőrök. A férfinek a szerb állami légitársaság felé vannak követelései. Alig kevesebb mint egy millió dollárt kér a cégtől, mert állítása szerint, az kárt okozott neki.

Dragan Marić (57) már túl van egy 80 napos éhségsztájkon. 2004-ben tiltakozott ilyen módon a kereskedelmi bíróságon ellene folyó eljárás miatt. A támadó reggel továbbította a rendőrségnek is azt a levelet, amelyben bejelenti, hogy fegyveres támadásra készül. Az e-mailt, amelyet korábbi fenyegetései miatt arendőrség valószínűleg nem vett elég komolyan, további 11 ezer e-mail címre is továbbküldte a Blic információi szerint. 

Dragan Marić. Fotó: Blic

Marić korábbi sztrájkjáról naplót is vezetett, amely a www.maric-hungerstrike.com oldalon érhető el.

Marić levele: Ne menjetek a palotába!

Levelében a valjevói vállalkozó így figyelmeztetett: mindenki tartsa magát távol az elnöki palotától, mert senkit sem akarok megsebesíteni. Azzal fenyegetett, hogy 16 órakor felrobbantja a bombát, ha a szerb kormánnyal nem jut dűlőre peres ügyében. Peren kívüli megegyezést akar. Csak a saját életemet veszélyeztetem, senki másét - idéz a levélből a Blic. Javaslatait a peren kjvüli megegyezésre Borisz Tadics elnöknek akarta átadni a támadó, aki e-mailjét a közismert spártai szólással zárta: vagy a pajzzsal vagy a pajzson! (magyarul: ezzel vagy ezen)

Kicsoda Dragan Marić?

Dragan Marić két gyerek apja. Az általános iskolát és a gimnáziumot Valjevo városában végezte el, később turizmust tanult. 1983-ban alapította Sito štampa (Szita Nyomda) nevű cégét.

1984-ben elsőként fogott a régi Jugoszláviában mozarella sajt forgalmazásába, de számtalan kisebb-nagyobb bizniszbe is belefogott. Rovaritószereket és gyufát is gyártott, de műszaki cikkek forgalmazásába is belefogott. A kilencvenes években betont gyártott, és málnát exportált cégeivel - írja a B92.

Dragan Marić 2004-ben 80 napig éhségsztrájkolt.
Fotó: B92

Az ambiciózus vállakozó Lichtensteinben, Hongkongban és Teheránban is alapított cégeket. Saját internetes portálján egy alkalommal azt közölte, hogy 2 milliárd dollárnyi forgalma volt az adott évben. Saját önéletrajzában azt írja, hogy 1973-ban még a Mont Blanc-t is megmászta. Miután vállalkozásai tönkrementek 2007-ben saját veséjét kínálta eladásra, a közelmúltban pedig azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja magát.

Miért fenyegetőzött?

Dragan Marić  egyik cége, az Inter lizing a kilencvenes években a JAT-tól, a jugoszláv légitársaságtól 984.000 dollárt követelt kártérítésként, de ezt a követelést a bíróság elutasította.

Olvasóink írták

 • 15. flexsnake 2009. május 22. 14:30
  „13. a rendet csinálni kell ha nincs. Addig nincs amíg nincs megtorlás, következmény. Amíg egy gyilkosságért itthon 2-3 év jár addig nincs rend. Épeszű ember nem fenyegetőzik robbanóanyaggal. Aki ezt teszi az veszélyes.

  14. most is csak fröcsögsz.Mutass fel valamit! Mutasd meg mit ér az életed és akkor kelepelj. Eddig még semmit nem mutattál fől. Egy terrorista cselekményben te lennél az első akit kilőnek. Nem a tvben nézem a hülyeségeid hanem ezt tanultam, sőt oktattam is. Afrikában téged felfalnának.”
 • 14. sőndör 2009. május 22. 13:52
  „12.
  először is, nem gyártotta a gránátokat hanem még a baranyai magyarirtások idejéből maradt ki neki, miért nem olvasol, vagy nem látsz ki a habos köpedékből? Rend nem létezhet rendetlenségben mintahogy a bűnösök között sincs bűntelen! Életedben láttál néhány amcsi akciófilmet és most azt hiszed mindent tudsz, pedig ha visszaolvasnád magad rájönnél milyen alacsony szinten mozogsz. Mellesleg a te lényed mindezek után egyértelműen semmit sem ér, de nem profilirozlak mert a heverod újból letöröl. Én elmegyek afrikába, de vissza is jövök, veled ellentétben nem fogok belefulladni saját nyálamba te prokommunista pufajkafóbiás gyurcsánofil latrinaatka!”
 • 13. Zs 2009. május 22. 13:24
  „Ja, majd egy gránáttal felrobbantja a palotát...ááááááááááááá

  flexi
  A rend állampolgári norma, azt nem "csinálni" kell SWAT-tal, REBISZ-szel, stb., mert akkor a társadalom azt rendőrálamként vagy valami hasonlónak éli meg - szerintem.”
 • 12. flexsnake 2009. május 22. 13:11
  „11. nem számít mennyi bűnös van, az számít mennyitől szabadul meg a világ. MAjd ha lesz itthon swat bemutató lehet csodálkozni. Ezért tartunk itt mi is, túl lightosak azok akiknek a rend volna a feladatuk. Aki bombával fenyeget az közveszélyes terrorista. Nincs kecmec, mások élete fontosabb mint az övé. Tegyél egy szívességet és költözz afrikába. Ott bottal vernek agyon ha bűnözőket védesz. Aki bombát gyárt az bűnöző.”
 • 11. sőndör 2009. május 22. 12:42
  „Moderátor, te most kussolsz !!!!!!!!!!!!
  Téged meg a társadalomra való tekintettel át kéne telepíteni (*-*)! Te barom, hát ott az egész bagázs háborús profitőr (jobbik esetben) vagy háborús bűnös (gondolok it a politikai elittre).
  Levegőbe velük hiszen Ők képezik Európa ráfenéjét !! Lődd fejbe magad lécci, tedd meg nekünk ezt flexi, legyen egy jó napunk !”
 • 10. flexsnake 2009. május 22. 12:06
  „9. ez a lótéri kutyát nem érdekli. Aki közveszéllyel fenyeget, bombával riogat az terrorista. Az amerikai hadseregben a terroristát ha az közvetlen veszélyt jelent túszokra vagy robbanóanyagokkal van tele akkor egyetlen fejlövéssel lövik ki. Azért fejre mert akkor a legkisebb az esélye hogy még reflexből beindítja a szerkezetet vagy lead egy sorozatot a fegyveréből. A terroristákat ki kell lőni.”
 • 9. sőndör 2009. május 22. 09:39
  „Most mellé nyúltál flexi, nem lövik ki mert nem merik kilőni ! Ez a Dragan Marković a volt jugó szétesésekor az elsők között vállalt szerepet elkötelezetten a nagyszerb hegemónia szolgálatában. Akkor, Milošević idejében az volt a jutalma szolgálataiért, hogy nagyobb lopott devizaösszeget kapott kezelésre, melyet X idő után kamatmentesen vissza kellett adnia akkor már többszörösen átmosva (volt ilyen több is, csak néhány ismertebb: Rodić, Mandić, Mihajlović, Vučinić). Mivel a fószer túl balek volt ahhoz, hogy megfelelően kamatoztassa és így Ő is megtollasodjom, mikor visszaadta (visszavették tőle) az alapösszeget, megmaradtak a cégadósságai, az üres zsebe meg az elkeseredése, hogy miért pont neki nem sikerült?
  Leült, nevekkel, összegekkel és dátumokkal megírt egy vallomást melyet letétezett egy ügyvédi irodánál (nehogy már kiirtsák), utána pedig el kezdett randalírozni minden szinten hátha valami csurran cseppen.
  Ámbár az is benne van a pakliban, hogy nem tudott fizetni, ezért egy olyan zűrt talált ki melynek köszönhetően állami védelem alá helyezik (szigorú zaci) az állammal szemben.”
 • 8. joy 2009. május 21. 21:34
  „"még a Mont Blanc-t is megmászta"

  Nagy dolog.
  Én is megmásztam 52 évesen.

  .
  Fölvonóval.
  :o)”
 • 7. flexsnake 2009. május 21. 19:47
  „6. mint egy rózsa fortresz, aztán erre is ráunnak és kilövik :D”
 • 6. varadipal 2009. május 21. 18:29
  „Elég jó életpálya. A fickó van olyan univerzális, mint nálunk egy két miniszter/-nő/. Sok mindenhez ért, és mindent elszúr.Igazi lúzer.
  Ahhoz képest, hogy 57 éves, jól tartja magát. Alíg néz ki hetvennek.”
 • 5. BSC 2009. május 21. 17:45
  „Kedves hazaipálya!

  A hírek terjednek, de nem fénysebességgel :P”
 • 4. sziszka1 2009. május 21. 16:21
  „várom a fejleményeket!”
 • 3. hazaipalya 2009. május 21. 16:03
  „16 ora elmult..csk jelzem :P”
 • 2. flexsnake 2009. május 21. 15:26
  „Ez mekkora idióta. És miért nem otthon robbantja fel magát?”
 • 1. mentelmi-jog 2009. május 21. 14:24
  „Náluk nem csak beszélnek róla! :) Itt persze csak a szájkarate megy, minden szinten.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alec Baldwin bocsánatot kért a durva viccért

Egyesült Államok - Bocsánatot kért Alec Baldwin azért a "postai úton rendelhető" menyasszonyokról… Tovább olvasom