Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Titkos és nyilvános vagyonnyilatkozatok Romániában

Románia - Kétfajta - titkos és nyilvános - vagyonnyilatkozatokat kell tenniük a jövőben Romániában a magas rangú tisztségviselőknek a kormány által hétfőn elfogadott törvénytervezet értelmében.
A kabinet azért volt kénytelen módosítani a vagyonnyilatkozatokat, valamint a tisztségbeli és az érdekbeli összeférhetetlenségeket vizsgáló országos ügynökség (ANI) működéséről rendelkező jogszabályt, mert annak több lényegi cikkelyét az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította. A taláros testület kimondta azt is, hogy a vagyonnyilatkozatoknak a világhálón való közzététele sérti a magánélet védelméhez való jogot.

Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége aggodalmát fejezte ki az ügynökség hatáskörének esetleges korlátozása miatt. Az ANI-t, a feddhetetlenségi ügynökséget azért hozták létre, hogy a hatóságok hatékonyabban lépjenek fel a korrupció ellen.

Emil Boc miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy a kormány által kidolgozott tervezet szerint a magas rangú tisztségviselők ezentúl kétféle vagyonnyilatkozatot töltenek ki, egy titkosat és egy másikat, amelyhez a közvélemény is hozzáférhet.

Boc szerint a két vagyonnyilatkozat között az a különbség, hogy a nyilvános nem tartalmazza majd a tisztségviselők által birtokolt ingatlanok címét, valamint azt, hogy mely bankban találhatók az illető személy betétei.

A jogszabály másik módosítása értelmében az ügynökség munkatársai ezentúl nem fordulhatnak közvetlenül a bírósághoz a nem igazolt vagyonrész elkobzására vonatkozó kéréssel vagy összeférhetetlenségi esetekkel, hanem csak az ügyészséghez és az adóhivatalhoz terjeszthetik be vizsgálódásuk eredményét. Az alkotmánybíróság szerint az ügynökség bizonyos hatáskörei révén úgy működött, mintha az igazságszolgáltatás valamilyen szerve lenne.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kakaó ára 32 éves csúcson Londonban

Nagy-Britannia - A kakaó ára 32 éve legmagasabb szintre emelkedett hétfőn a londoni határidős és… Tovább olvasom