Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Tízezrek emlékeztek a srebrenicai népirtás évfordulóján

Gyászolók és megemlékezők tízezrei rótták le kegyeletüket szombaton a srebrenicai népirtás 14. évfordulóján a mészárlás nyolcezer muzulmán áldozatának emléke előtt a kelet-boszniai Potocariban lévő emlékhelyen.
A Srebrenica melletti emlékközpontban a rendőrség adatai szerint 30-40 ezer ember gyűlt össze. Szarajevóból a szervezők szerint csaknem 160 busz szállította a részvevőket, de rengetegen érkeztek személyautóval is: a településre vezető utakon több kilométeres gépkocsisorok alakultak ki. A központi megemlékezésen a korábbi évekhez hasonlóan szerb nem kormányzati szervezetek is képviseltették magukat.

A megemlékezésen rövid beszédet mondott Valentin Inzko, a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja, aki a mészárlás felelőseinek bíróság elé állítását követelte. Senki sem "sértheti meg vagy tüntetheti fel jelentéktelennek az áldozatok és családok szenvedéseit". Azt sem szabad azonban megengedni senkinek, hogy "az emlékezést saját politikai céljaira sajátítsa ki". Békét csak igazsággal és igazságszolgáltatással, nem pedig bosszúval lehet teremteni - hangsúlyozta az osztrák diplomata. Az igazságszolgáltatás kioltja a gyűlöletet, amely Srebrenicában felszínre tört. Ezért mindenkinek az a feladata, hogy Bosznia-Hercegovinában egy olyan társadalmat építsen fel, amelyet a törvény igazgat, amely megvédi polgárait, szabadságukat, méltóságukat és alapvető jogaikat - mondta Inzko.

Haris Silajdzic, a háromfős - bosnyák, szerb és horvát tagból álló - kollektív boszniai államelnökség muzulmán tagja beszédében burkoltan a nemzetközi közösség szemére vetette, hogy újra és újra engedményeket tesz a boszniai szerbeknek, és ezzel fenntartja a srebrenicai népirtás következményeit. "Hibákat el lehet követni, de nem szabad azokat megismételni" - figyelmeztetett Silajdzic.

A megemlékezés keretében örök nyugalomra helyezték az idén azonosított 534 áldozat - köztük három 14 éves fiú és egy 74 éves férfi - földi maradványait. A koporsók hosszú sorai előtt hozzátartozók ezrei imádkoztak már a reggeli óráktól. A 2003-ban létesült potocari emlékhelyen az előző években összesen 3297 srebrenicai áldozatot temettek el.

Az Európai Parlament idén januárban határozatban sürgette, hogy a népirtás évfordulója az Európai Unió minden tagállamában legyen emléknap. Az emléknap megtartásához az ottani törvényhozás döntése alapján Horvátország és Montenegró is csatlakozott. Bosznia és Hercegovinában a boszniai szerbek néhány napja megakadályozták az erről szóló határozat elfogadását, de az ország nagyobbik részén, a bosnyák-horvát föderációban idén is gyásznapot tartanak július 11-én.

A boszniai szerb erők az 1992-1995 közötti boszniai háború vége felé, 1995 júliusában foglalták el az ENSZ-védelem alatt álló srebrenicai muzulmán enklávét, és néhány nap leforgása alatt kivégeztek mintegy 8000 muzulmán férfit és fiút. A vérengzés egyik fő felelősének, Radovan Karadzic egykori boszniai szerb elnöknek pere már megkezdődött a hágai Nemzetközi Törvényszéken, de másikuk, Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok még szökésben van, valószínűleg Szerbiában bujkál.

Olvasóink írták

 • 3. sőndör 2009. július 13. 09:58
  „Nem tudom MORILLON tábornok is ott volt-e, vagy nem meri odahúzni a beleit mivel Ő okozta a vesztüket !!!
  Nyugodjonak békében, ha egyáltalán békére tudnak találni bárhol is vannak !!
  (ez is holokauszt nemde ?)”
 • 2. Mathiasking 2009. július 11. 18:28
  „<moderálva>”
 • 1. Zejko 2009. július 11. 17:50
  „http://srbija.blog.hu/2009/07/11/srebrenica_14_eve”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos zuhanás az idei Exiten

Egy 22 éves angol fiú halt meg Európa egyik legnagyobb könnyűzenei eseményén, az újvidéki Exiten - valószínűleg kábítószer hatása alatt volt. Tovább olvasom